Parket s časom spremeni barvo. Med uporabo se poškoduje – nastanejo udrtine, pise, raze, deščice razpokajo ali med deščicami nastanejo reže zardi prenizke relativne zračne vlage v prostoru, les se skrči. V povprečju se stranke za obnovo odločajo po približno 15 letih. Najpogostejša je obnova klasičnega masivnega parketa. Površina se obrusi, reže kitajo, na to pa nanese več slojev laka z vmesnim brušenjem – vrsta laka je odvisna od namena uporabe prostora in obremenjenosti tal (pred izbiro vrste laka se posvetujete s strokovnjakom o prednostih in slabostih). S prihodom gotovega parketa na trg se pojavlja vse več dilem o njegovi obnovi. Naj tokrat zadnjič poudarim – tudi gotovo lakirani ali oljeni parket se lahko obnovi. Nekateri celo večkrat. Število razpoložljivih obnov v smislu brušenja in ponovnega lakiranja ali oljenja je odvisno od debeline zgornjega sloja lesa – furnirja (od 3 do 4 mm je povprečje).
Pri oljenem parketu obstaja tudi možnost lokalnega popravila prask, udrtin na posamezni deski, medtem ko moramo lakirano površino v primeru iste poškodbe obnoviti po celotni površini.
Če se na določeni deski parketa pojavi skrita napaka – razpoka, razslojenost, morda smo desko poškodovali ali podobno – se lahko odločimo za zamenjavo take deske. Usposobljen strokovnjak poškodovano desko pazljivo izdolbe, nastalo odprtino očisti, vanjo nanese lepilo in vloži novo desko. Izvedba mora biti resnično strokovna, v nasprotnem primeru se lahko pojavijo višinske razlike med deskami in površina izpade še slabša kot prvotno. Če je narejeno strokovno, potem skorajda ne boste opazili, kje je mesto zamenjave.

podlogatal.jpg

Zanima me kako najbolje zaščititi parket okoli kamina, na hodniku, pod stoli …?

Prostora, kjer parketa ne bi smeli položiti, v stanovanjski hiši praktično ne najdemo. Danes se parket polaga na hodnikih, pred vhodnimi vrati, v zimskih vrtovih, kuhinji, okoli kaminov, navsezadnje tudi v kopalnici in sanitarijah. Omejitev praktično ni več. V bolj obremenjenih prostorih se dobro obnese gotovo oljen parket. Po položitvi se tak parket še dodatno olji – naredi se prva nega. Glede na to, da gre za bolj obremenjene prostore, se površino olji večkrat in z oljem, ki vsebuje večji delež voska. Taka površina je tudi pri spojih med deskami bolj vodoodbojna. Kot dodatna zaščita posebno pred vhodnimi vrati, kjer v prostor posebno pozimi vstopamo z mokrimi čevlji, pride prav zaščitna podloga – folija različnih barv. Če vam pisarniški stoli puščajo sledi, je to odlična izbira. Gre za 1,7 mm debelo visokoodporno PVC-folijo, ki je tudi negorljiva, zato je uporabna tudi pred kaminom. Glede na to, da si izberemo parket, ki nam je tudi vizualno všeč, je smiselno, da uporabimo prozorno folijo, saj skoznjo parket vidimo. Lahko pa kombiniramo s preostalim pohištvom in izbiramo med opalno, bronasto, oranžno, črno, modro, srebrno in rjavo barvo.

Če želite odgovor na svoje vprašanje, ga lahko zastavite po e-pošti: svetovanje@alpod.si. Odgovore vam pošljemo zasebno, nekatere, ki se bodo ponavljali, pa bomo javno objavili.