Arhitekti nizozemskega podjetja DUS so zgradili tiskalnik, imenovan KamerMaker XL (v prevodu izdelovalec sob), ki izdeluje dele hiše, imenovane hiša ob kanalu, v razmerju 1 proti 20. Tri in pol metre visok tiskalnik, ki je postavljen v ladijski zabojnik ob kanalu Buiksloter v Amsterdamu, uporablja posebno vrsto plastike – termoplastično lepilo, ki je 80-odstotno biološkega izvora. Razvilo jo je nemško kemijsko podjetje Henkel.

3d_kanal1.jpg

Dele bodo zložili kot velikanske legokocke

Vsako sobo bodo natisnili posebej na kraju samem, preden bodo dele sestavili v hišo. Tako bo »gradnja« skrbno nadzorovana in preverjena. Vsaka soba je drugačna in ima izviren dizajn, narejena pa bo iz več delov, ki jih je mogoče zložiti kot velikanske legokocke. Fasado in interjer bodo natisnili v enem kosu. Med natisnjenimi stenami bo prostor za priključno konstrukcijo, kable, cevi, komunikacijske povezave itd. Struktura je satasta, zaradi česar bo dovolj trdna, hkrati pa bo ustvarila videz ornamenta ter omogočila uporabo novih pametnih funkcij, kot je natančno senčenje oken pod kotom.

V drugi fazi projekta bodo ločene sobe sestavili v združena nadstropja in jih povezali v hišo. Prednost takšnega načina gradnje je, da je mogoče sobe razmeroma enostavno razstaviti, če bi bilo treba hišo preseliti. Gradbeno podjetje Heijmans bo za izdelavo cele zgradbe potrebovalo približno tri leta, kar ponuja drugim skupinam, ki se prav tako potegujejo za naziv prve 3D-natisnjene hiše, dovolj časa, da izpopolnijo tehnologijo in postopek tiskanja naredijo učinkovitejši.

3d_kanal2.jpg

Vsaka soba za drugo raziskovalno področje

Ker bo hiša ob kanalu služila tudi kot prostor za raziskovanje v arhitekturi in konstrukciji, bo vsaka soba v njej posvečena različnim raziskovalnim področjem. Eno izmed njih je uporaba zbranih podatkov v namene večje učinkovitosti. Tako bo imela hiša pametno središče, ki bo distribuiralo vse vire, kot so voda in energija ter integrirane tehnologije in storitve pametnega doma, in bo povezovalo vse prostore. Temi raziskovanja sta predvsem, kako tiskati s prevodnim materialom in kako vključiti senzorje v digitalno izdelan dizajn.

Arhitekt družbe DUS Hans Vermeulen razlaga, da je širši namen projekta zadostiti bivalnim potrebam sedmih milijard ljudi na planetu. S takšnimi hišami naj bi zgradili domove za tiste prebivalce velemest, ki zdaj živijo v podstandardnih razmerah. Poleg tega poudarja, da v prihodnje za konstrukcijo ne želijo uporabljati plastike, pač pa je to material, ki jim trenutno ustreza. Veliko odprtje mesta gradnje bo 2. marca letos, mogoče pa se je tudi naročiti za vodene oglede na elektronskem naslovu info@3dprintcanalhouse.com.