Vendar je lahko delo z barvami zelo naporna zadeva, rezultati pa niso vedno povsem predvidljivi. Kako lahko dosežemo tisto pravo ravnovesje med razigranimi barvami in prostorom, ki bo primeren za počitek? Kako preprečimo sobi, da bi dajala vtis nenadzirane eksplozije v otroškem vrtcu, pa kljub žarečim barvam dosežemo občutek elegance?

Prenova spalnice

Tokrat smo se lotili prenove spalnice za živahno sodobno družino, ki poleg dela veliko svojega časa posveča ustvarjalnosti in glasbenim užitkom. Starši so potrebovali prostor, ki bo odražal kreativno vzdušje, ki so mu vsi tako zelo naklonjeni, hkrati pa zagotovil dovolj mirno okolje za sprostitev po koncu dneva. Barve so bile pri vsem tem zelo pomembne, vendar pa je bilo pomembno tudi, da jih uredimo na način, ki bo hkrati zabaven, a dovolj premišljen in urejen, da se že na prvi pogled začuti, da se gre za sobo odraslih ljudi.

spalnicatloris.jpg

Funkcionalnost v ospredju

S funkcionalnega vidika je bil izziv predvsem zagotoviti dovolj shranjevalnega prostora, ki ga v hiši vedno primanjkuje. To smo najbolj elegantno rešili s postavitvijo velikih omar od stene do stene in od tal do stropa, takoj za vhodnimi vrati v prostor. Da velikost omar ne bi vizualno povsem prevzela prostora, smo se odločili, da drsna vrata pustimo povsem enostavna in za polnilo uporabimo steklo, ki ponuja nekaj odseva in torej optično prostor malo razširi, saj razprši svetlobo, s tem pa tudi odvzame nekaj vizualne teže celemu zidu drsnih vrat. Za dodatno shranjevalno površino smo se odločili tudi za predalnik, veliko prostora bo tudi znotraj dvižne postelje. Ko je ta zaprta, je videti kot povsem običajna postelja, ko pa potrebujemo dostop do, recimo, posteljnine ali sezonskih oblačil, enostavno dvignemo ležišče in pod njim se skriva še vsaj 180 krat 200 tlorisnih centimetrov shranjevalne površine. Takšna postelja mora imeti seveda vedno stranice podaljšane do tal na vseh štirih straneh, zato ni možno zagotoviti videza »lebdeče« postelje, kar je sicer v manjših prostorih lahko vizualno bolj zaželeno, saj pusti takšna postelja očesu več prostora, da zaobjame tla, kar naredi prostor na videz nekoliko večji. To dilemo smo rešili tako, da smo se pri nočnih omaricah odrekli spodnjemu predalu, namesto tega pa smo v odprtino namestili svetilni trak, ki s posredno svetlobo osvetli območje tal okoli postelje.

spalnicafunk1.jpg

Sofisticirane barve

V prostor je bilo, kot že rečeno, treba vnesti živahne barve. Ker pa je to kljub vsemu spalnica za odrasle, smo to želeli narediti na bolj sofisticiran način. Zato smo se odločili, da bodo v živahnih barvah zgolj dodatki in tekstil. Stvari, ki jih je pravzaprav najlažje zamenjati. Tako lahko le z zamenjavo nekaj premišljeno izbranih elementov dosežemo povsem drugačno občutje v prostoru. Ker pa smo barve tako omejili, smo si lahko privoščili tudi precej bolj živahne odtenke barv, ki bi sicer v preveliki količini močno izstopale. V takem primeru se je najbolje odločiti za dva komplementarna odtenka, ki se bosta dobro dopolnjevala. Tu smo izbrali zeleno in oranžno barvo, ki odlično funkcionirata skupaj, tudi v zelo živahnem in barvno nasičenem odtenku. Seveda pa velja pripomniti, da vsekakor ni nujno, da se pri takem kombiniranju držimo le enega odtenka izbrane barve – kombiniramo lahko več različno intenzivnih odtenkov. Tako bomo dosegli bolj niansiran videz prostora.

Barve pohištva

Ker smo barve izbrali le kot poudarke v obliki dodatkov in tekstila, smo bili pri izbiri barve za vgradno pohištvo bolj konservativni. Vgradno pohištvo po meri je nekaj, kar težje zamenjamo, zato je smiselno dobro premisliti o barvi, ki jo izberemo. Tukaj smo se odločili za kombinacijo iverala »Champagne Pine« z izrazitimi letnicami in nežne peščene barve, ki jo dobro povzame tudi steklo. Za nekaj barvne pestrosti smo dodali tudi nekaj ličnic predalov v živahnem zelenem odtenku stekla »Neon Green«. Kompozicijo smo dopolnili z močnimi grafičnimi črtami, ki jih lahko naslikamo vzdolž obeh prostih sten. To je močan element, ki vso sobo poveže v celoto. Take črte so lahko v spalnici skoraj premočne, vendar smo jih zato pobarvali z dvema barvama,ki ustrezata izbiri barv za pohištvo. S tem smo dosegli umirjeno barvno paleto, ki pa je kljub vsemu grafično precej drzna.

spalnicab.jpg

Končna podoba

Kompozicijo smo zaokrožili z veliko prosojno belo zaveso čez celo okensko steno, uokvirili smo jo z dodatnim panelom bolj razkošnega blaga v zeleni barvi, ki povzema idejo zelenih akcentov s predalov. Vse skupaj smo poživili z dokaj veliko preprogo v močnih oranžnih tonih, ki najde odmev v živahnih okrasnih blazinah na postelji. Temu smo dodali še nekaj drobnih dodatkov v izbranih barvah in po meri izdelano grafiko, ki osredišči prostor nad posteljo. Barve so tako ostale živahne in žareče, občutek celotnega prostora pa je še vedno ostal v ravnovesju.

spalnicafinal.jpg


Vabljeni na www.kultura-bivanja.si