Čeprav nas tehnika krpanke (patchwork) spremlja že tisočletja, je tako okrašen predmet videti svež in sodoben. Starodavna tehnika šivanja, kjer majhne koščke blaga sestavljate v večji vzorec, je bila še posebno priljubljena v starem Egiptu in na Kitajskem. V kasnejših stoletjih je krpanka zavladala tudi Evropi in se razširila v Ameriko. Zadnje čase pa so oblikovalci širom sveta na veselje mnogih, ki obožujejo retro pridih, posodobili ta poseben vzorec in ga dodali na številne izdelke za domačo rabo.

tehnika_krpanke_v_domu.jpg

Krpanka tudi del notranje dekoracije

Tako je krpanka kot sestavni del sodobnih oblikovalskih trendov svoje mesto zavzela tudi pri oblikovanju pohištva in urejanju interjerja. Gre za nekakšen obsežen združeni vzorec, ki ga sestavljajo kosi različnih materialov, vzorcev in barv. Glede na svojo živahnost je ta vrsta vzorca primerna za uporabo pri izdelavi dekorativnih predmetov, na primer prešitih okrasnih blazin ali odej. S povezovanjem kosov različnih materialov in vzorcev nastanejo različne in zanimive dekorativne tkanine.

tehnika_krpanke_v_domu_b.jpg

Tehnika krpanke ali le odtisnjen motiv?

Tako so zelo priljubljene sedežne garniture in naslonjači, ki imajo pregrinjalo izdelano s tehniko krpanke ali pa imajo motiv krpanke preprosto odtisnjen na sicer ravni podlagi, ki ni sestavljena iz majhnih koškov blaga. Če motiv le natisnete na podlago, denimo na posteljnino, zofo, keramične ploščice ali tapete, je to namreč bolj priročno, vzdrževanje pa je enostavneje. Seveda je najrazkošnejša uporaba različnih koščkov materialov, različnih tekstur, barv in vzorcev, ker je dizajn bolj tridimenzionalen in razgiban.

tehnika_krpanke_v_domu_2.jpg

Uporaba krpanke je res vsestranska

V dnevni sobi lahko pregrinjajo, okrašeno s krpanko, uporabite za poživitev starejšega fotelja ali kavča, blazine, okrašene s tem vzorcem lahko položite na kuhinjske stole, jedilno mizo pa okrasite s patchwork prtom. Krpanko lahko izdelate tudi sami. Če imate na primer dve pregrinjali različnih barv in vzorcev, ki sta izdelani iz enakega ali podobnega materiala, lahko obe razrežete na kvadratke ter jih sešijete oziroma povežete med sabo, pri tem pa si pomagajte tako, da vzorec prej narišete na veliko polo belega ali časopisnega papirja. Nato vse skupaj združite v eno veliko pregrinjalo, s katerim okrasite sedežno garnituro, kavč ali posteljo.

Več idej, kako v domu uporabiti krpanko, pa si lahko ogledate v fotogaleriji.