Kljub temu pa takratni leseni škatli nihče ni napovedoval takšnega uspeha, kot ga je doživela. Splakovalnik Phoenix je premaknil meje osebne higiene in tudi sanitarne varnosti ter kakovosti na splošno. Še danes ostaja način delovanja WC splakovalnikov precej podoben prvemu patentu, moderni primerki pa so seveda varčnejši, oblikovalsko dodelani in prijaznejši za uporabnika.

Inovacije in iznajdljivost

Sanitarna higiena je bila dolga stoletja glavna tema vseh inovatorjev, ki so poskušali najti pravo rešitev za kakovostno ravnanje z odplakami in brezhibno higieno. Švicarsko podjetje Geberit, ki je zraslo iz delavnice g. Geberta, je sprejelo ta izziv in sedaj že dolga leta zbira izkušnje ter razvija najmodernejše splakovalnike. Prvi splakovalnik je bil izum, izgledal je kot lesena škatla, a je za vedno spremenil način uporabe sanitarnih prostorov.

lesenkotlice.jpg

Pogoj estetike

Danes mora splakovalnik, poleg brezhibnega delovanja, zadostiti tudi estetske zahteve uporabnika. Že skoraj pol stoletja splakovalnik ni le škatla na zidu, lahko je diskretno umaknjen v zid ali pa tako kot inovativen splakovalnik Monolith, v kopalnici deluje kot oblikovalski kos. Tudi aktivirna tipka za splakovanje je danes oblikovana in obarvana tako, da se popolnoma prilega prostoru. Kopalnice tako postajajo prave male galerije, polne detajlov, barv in oblikovalskih prijemov.

lezeca_geberit100_let.jpg

100 let tradicije

Po 100 letih, kolikor je minilo od prvega patentiranega splakovalnika, si WC-ja brez njega ne moremo zamisliti. Način delovanja je skozi vsa ta leta ostal skorajda nespremenjen, zamenjali so se samo materiali, oblika in tehnična dovršenost, ki je rezultat modernizacije in razvoja tehnologije. Nihče ni mogel pričakovati, da bo tako enostaven izdelek pustil tako globoko sled in postal neizbežen v vsakdanjem življenju. Omogoča nam vsakodnevno ohranjanje higiene, ne da bi sploh pomislili, kako težko je bilo to pred 100 leti.

Več informacij na www.geberit.si