Najprej preverite, kakšne spremembe kopalnica potrebuje, preden začnete z zamenjavo kopalniške opreme. Odločite se, ali želite le zamenjati stare armature ali morda obnovitvena dela potrebuje kar cela kopalnica. To vam bo namreč pomagalo pri nadaljnjem ocenjevanju, kakšen material boste potrebovali, koliko denarja in časa imate na razpolago za obnovo ter med drugim ali je treba poklicati strokovnjaka.

zamenjava_instalacij_v_kopalnici.jpg

Določite realen proračun

Če nameravate zamenjati kopalniške armature, morate upoštevati stroške materiala in stroške, ki jih boste imeli z namestitvijo. Vsako zahtevnejše opravilo prepustite usposobljenemu vodovodarju ali električarju, zato upoštevajte tudi stroške za plačilo njunega dela. Imate omejen proračun? Poiščite načine, kako zmanjšati izdatke in prihraniti na stroških, o tem pa obvestite tudi najetega izvajalca, saj vam lahko pomaga z nasveti za varčevanje denarja ali vam celo ponudi cenejše alternativne rešitve.

moderna_kopalnican.jpg

Najemite strokovnjaka

V primeru, da so v kopalnici potrebna le osnovna popravila, jih lahko storite kar sami. Vendar pa morate po drugi strani za zahtevnejšo zamenjavo instalacij najeti strokovno pomoč. Včasih je namreč zamenjava kopalniške opreme bolj zapleten proces, saj ne bi smel vplivati na stene ali strop vaše kopalnice. Zaradi tega lahko prihranite tako čas kot denar za nadaljnja popravila, če pravočasno najamete izučenega vodovodarja z izkušnjami in referencami.

zamenjava_instalacij_v_kopalnici_2_b.jpg

Posebno pozornost namenite kakovosti

Pred zamenjavo instalacij morate zagotoviti, da je nova kopalniška oprema, s katero boste zamenjali staro, v primerjavi s staro opremo dobre kakovosti. Po možnosti izberite energetsko učinkovite rešitve, pred nakupom izdelkov pa preverite še, ali so vodoodporni in odporni na vlago. Poleg tega izračunajte, koliko časa bo potrebnega za obnovo – ali boste končali že v enem dnevu ali bo delo trajalo več dni. Natančno izmerite tudi velikost kopalnice in prvotno vgrajenih instalacij ter se na podlagi izmerjenih dimenzij odločite za velikost nove opreme ali armatur.