Porcelan je dandanes narejen tako, da je lahko videti kot les ali pa italijanski marmor. Ploščice so izdelane iz stekla, plutovine, ogledala in celo usnja. Na voljo so v vseh oblikah in velikosti ter niso več namenjene samo za uporabo v kopalnicah in kuhinjah. Tudi cenovni razpon je zelo velik. Pri nakupu je zelo pomembno, da se zavedate, da boste morali izbran izdelek gledati vrsto let. Zamenjava ploščic namreč ni tako zelo preprosta in poceni, kot nanos nove barve ali zamenjava tapet.

Od tal do stropa

Če želite doseči sodobni videz, ploščice položite od tal do stropa. Tako bo prostor deloval bolj povezan in večji, kot je v resnici. Res je, da boste morali za ploščice odšteti nekoliko več denarja, kot bi ga odšteli, če bi z njimi prekrili le del površine, a tudi zelo kvalitetne se da dobiti za ugodno ceno.

wall_kithcen_tiles_with_teak_wood_effect.jpg

Usnje, plutovina, ogledalo, les in steklo

Ploščice iz usnja so izvrstne za prekritje sten in stropov v manj "obljudenih" prostorih. Dobra lastnost plutovine je, da tudi zvočno izolira prostor, poleg tega pa mu da tudi toplo in organsko teksturo. Lesene ploščice so relativno drage, zato je bolje poseči po porcelanastih, ki so videti, kot da so iz lesa. Slednje so tudi zelo obstojne, odporne proti vlagi in ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. Uporabite lahko tudi ploščice iz ogledal. Izberite večje površine in jih skupaj pritrdite tako, da fugirna masa ne bo vidna. Tako boste dosegli sodobni videz, ne pa tistega iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Različne velikosti, barve in globine

Ni vam potrebno ves prostor prekriti z enakimi ploščicami. Skupaj kombinirajte večje in manjše dimenzije ter različne vzorce. Tako bo vaš prostor veliko bolj poseben.

coastal_glass_mosaic_blends_home_kitchen_tile.jpg

Poigrate se lahko tudi z debelino in barvo fugirne mase. Ob bele ploščice se denimo čudovito poda siva ali modrozelena barva. Steklo je zelo popularno, ker je prozorno. Še posebno primerno je za uporabo v manjših kopalnicah, saj oči sežejo izven sten. So pa tovrstne ploščice lahko zelo drage. Za sodobni videz izberite večje kose.

Sam svoj mojster?

Ploščice lahko odstranite in/ali na novo položite tudi sami, a zavedajte se, da to delo ni mačji kašelj in da bodo nepravilno položene ploščice delovale zelo grdo. Tudi samo odstranjevanje in rezanje ploščic je lahko zelo nevarno. Zato raje najemite mojstra.