Ste letos določeni za »dežurnega kuharja« za božično večerjo za večje število sorodnikov? Nikar ne hodite v trgovino. Naredite si spisek potrebščin in vsa živila naročite preko spleta, hkrati pa ne pozabite še na skromna darila za sorodnike ali prijatelje. Živila in darila lahko dostavijo do vas oziroma na naslov, kjer jih potrebujete (če boste na primer kuhali pri starših ali prijateljici).

Olajšajte si delo

Je že res, da celo leto skrbite za čist in urejen dom, a ko se vam obetajo obiski, si je dobro vsaj enkrat letno privoščiti čistilni servis. Rezervacijo naredite že v začetku decembra, saj je pred božičem in novim letom običajno gneča. Tako bodo za čiščenje poskrbeli drugi, vi pa se lahko v miru posvetite zabavi.

Postavite si prioritete

Imate doma dojenčka ali vas kakšna druga prijetna obveznost ovira pri tem, da bi se za božič izkazali kot popolni? Ne pozabite na prioritete! Če vaš dojenček tako zahteva in vam je to v užitek, pač preživita pol dneva sede pod božičnim drevescem in se čudita okraskom ter lučkam. Tako ne boste prav veliko postorili – pa kaj! Pomembno je, da se imate vi in vaš otrok lepo. Božični venček, piškote in vse ostalo, kar običajno delate sami, pa pač kupite. Božič bo vseeno čudovit.

http://www.thinkstockphotos.com/

Dobro načrtovanje

Marsikomu se zdi to noro, a v resnici drži, da boste veliko manj pod stresom, če boste vsa darila kupili vnaprej, vsaj do konca novembra. Tako vam ne bo treba skrbeti, kako boste uspeli priti do trgovine, ker imate toliko dela v službi, pa še doma je treba pred prazniki postoriti cel kup stvari. S takšnimi nakupi pa lahko tudi veliko privarčujete, saj lahko kupite reči takrat, ko imajo ugodno ceno, ne pa takrat, ko jih nujno potrebujete – ne glede na ceno.

Poceni darila

Imate veliko sorodnikov, ki bi jih morali obdariti, vaš družinski proračun pa je majhen? Specite piškote, pripravite liker v majhnih stekleničkah, med in marmelado v majhnih kozarčkih …Na tržnici lahko nakupite zelišča za čaj ali pa košarice napolnite s sadjem, steklenico balzamičnega kisa in oljčnega olja. Slastnih daril, pri katerih vam ni treba razmišljati o tem, komu so namenjena, temveč jih lahko podarite prav vsakomur, je veliko. In vedno imejte pripravljeno rezervo, če bi se nepričakovano izkazalo, da ste na koga pozabili. Doma imejte nekaj odvečnih božičnih voščilnic in znamke, ovojni papir in pentlje, nekaj vrečk mešanih bonbonov in kakšno steklenico vina. Tako vas ne bo mogel nihče presenetiti.

domaca_darila.jpg

Umaknite se v otroško sobo

Se vam zdi, da so prazniki postali popolnoma nori in preveč potrošniško usmerjeni? Naredite vsako leto v času praznikov dobro delo, na primer izpraznite omaro in odpeljite oblačila, ki jih ne uporabljate več, na Rdeči križ, Karitas ali Humano. In ko vam pridejo prazniki do živega, se z otroki zaprite v njihovo otroško sobico in si na CD predvajalniku zavrtite kakšno božično pravljico ali pa skupaj rišite. Gotovo vas bo sprostilo, pa še kakovostno boste preživeli čas z otroki. Ob tem predlagam, da shranite vse posebne darilne vizitke, ki so vam jih namenile najljubše osebe. Na primer tisto, na katero je vaš otrok prvič napisal »mami«, da bi označil darilo za vas. Ko boste naslednje leto praznikov tako siti, da bi najraje nekam pobegnili, lahko preprosto poiščete vizitke in se prepustite spominom.

Recite ne obiskom

Na božični dan ne sprejemajte obiskov. Tudi kadar vas kdo pokliče in želi priti na obisk, preprosto povejte, da ne morete, ker ste se na primer z otroci dogovorili, da boste skupaj pogledali film (ali kar koli imate pač v načrtu). Film? Seveda. Vzemite si čas za svoje najdražje. V mikrovalovni pečici si specite pokovko, vrzite se na kavč in poglejte kakšen celovečerni risani film, romantično komedijo, božični film ali klasiko kot je film »V vrtincu«.

http://www.thinkstockphotos.com/

Prepustite se čarobnosti

Prazniki naj bi bili čarobni. Vzemite si torej čas in se popoldne, ko se že temni, s celo družino odpravite v mesto. Oglejte si božično razsvetljavo, prisluhnite uličnim glasbenikom, pojdite na večerjo in v knjigarno. Če živite v majhnem kraju, se na pot do mesta odpravite z vlakom in povsem sproščeno začarajte dan in noč.

Preložite obisk sorodnikov

Imate veliko sorodnikov, ki naj bi jih obiskali v prazničnem času? Je to sploh mogoče? Če želite mirno preživeti praznike, žal ne. Sorodnikom torej vsako leto pošljite božično voščilnico, na katero napišite, kdaj se nameravate oglasiti na obisku. Tako boste obljubili, da se oglasite čez mesec ali dva (ne pozabite, da je sorodnikov veliko in nekateri živijo tudi zelo daleč), in nihče vam ne bo mogel ničesar zameriti – če boste obljubo seveda držali.

obisksorodnikov.jpg

Tradicija za vsako ceno?

Nekatere božične tradicije vas lahko dobesedno spravijo ob pamet. Zato jih prilagodite tako, da vam ustrezajo, ali pa uvedite nove običaje. Nikjer namreč ne piše, da morate vsako leto speči orehovo potico, ki vam nikoli ne uspe, samo zato, ker jo je vedno pekla tudi vaša mama. Naznanite, da boste od sedaj naprej pripravljali božični jabolčni zavitek, če ga znate pripraviti hitro in uspešno. Morda bo na začetku kdo res presenečen, da ste pri vaši hiši nenadoma spremenili običaje, a kmalu se bodo privadili.

Podelite naloge

Ne delajte več kot drugi, lepi prazniki namreč niso zgolj vaša odgovornost. Kje pa piše, da morate blazneti in kuhati, peči, pospravljati ter okraševati dom, medtem ko so preostali člani družine udobno zleknjeni na kavču ali igrajo igrice. Raje naredite kakšno opravilo skupaj in ne pozabite jasno podeliti nalog.

http://www.thinkstockphotos.com/

Ne pozabite nase

Kadar kupujete darila za druge, vedno privoščite nekaj malega, a posebnega, tudi sebi. Na primer zavojček posebnega čaja, praline, nove copatke ali pižamo … In vse težke vrečke z darili boste nosili veliko lažje. Nato si zvečer, ko gredo vsi v posteljo, pripravite skodelico čaja, vroče čokolade ali kozarec vina. Ugasnite vse luči, razen lučk na jelki. Pokrijte se z odejico, se zazrite v lučke in uživajte v čarobnem trenutku.

Več na: www.marmelina.si