Dnevna soba je tako rekoč kinodvorana s projekcijskim zaslonom, ki prikazuje neskaljeno podobo bližnjih hribov vse do robov Ljubljane - od vrhov dreves do zelenih travnikov in gozdov. V skladu z današnjimi zahtevami sta dizajn hiše vodila trajnostni in kontinuirani razvoj; zasnova bivanja je osredotočena na življenjski stil modernega človeka, ki živi v srcu narave, vendar v neposredni bližini mesta.

topol2.jpg

Prijazna do naravnega okolja in lahkotna

Hiša je na skoraj 700 metrih nadmorske višine umeščena v prostor tako, da kar najbolje izkoristi naravne danosti, zato je prijazna do naravnega okolja. Parcela je izjemno dolga in ozka ter zelo strma; breg je visok enajst metrov. Gre za poseben gradbeni dizajn, kjer se teren ne prilagaja hiši, temveč se hiša prilagodi nagibu. Tako je zgradba vzdolžno vgrajena v tla s konzolami. Ker so hoteli arhitekti obvarovati stara drevesa, kostanje in hraste, stoji hiša na pilotih.

Občutek lahkotnosti ji daje lahka jeklena konstrukcija z velikimi panoramskimi stekli na južni fasadi, ki omogoči, da se prostor od znotraj neovirano razširi v prostorno okolje. V nasprotju z južnim delom se severna fasada nagiba k tlom, medtem ko je zgornja raven odprta in oblikovana kot dostop k hiši. Tako ima hiša dvojni, hibridni dizajn, ne samo v preseku, ampak tudi v tlorisu. Na južni strani je popolnoma zastekljena, na severni pa zaprta.

topol1.jpg

Impresiven razgled iz dnevnega prostora

Razmestitev prostorov po ravneh je drugačna od običajne. Dnevni prostor je v zgornjem nadstropju, kjer je pogled nenehno usmerjen ven, k impresivnemu razgledu, spodnji del hiše pa služi kot bolj intimno območje za spalne prostore. Hiša v Topolu se odlikuje po pozorni umestitvi v prostor in svoji subtilni integraciji v naravno in podeželsko okolje.

Več fotografij tega čudovitega domovanja si oglejte v naši fotogaleriji.