Namesto da bi kuhali sami in izbirali domače, lokalno in sveže, sta naša vsakodnevna spremljevalca postala zavitek piškotov za hitro lakoto in kosilo, ki ga po štirih minutah »pripravi« mikrovalovka. Sladkor, aditivi, živalske beljakovine in nasičene živalske maščobe lahko najhitreje izzovejo burne in neželene reakcije telesa. Pozneje, ko je naše telo tako rekoč že zastrupljeno in polno toksinov, pa nam težave povzroča tudi sicer zdrava hrana. Tako na primer mnogi tožijo zaradi napihnjenosti po solati, stročnicah ipd. »Do tega pri sicer zdravih ljudeh ne pride,« je poudarila Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, s katerim smo analizirali različne neželene reakcije na hrano zaradi preobremenjenega organizma, naj bo to neurejena prebava, preobčutljivost ali prehranska alergija.

Kaj vse bi lahko preprečili

Na nedavni konferenci v Švici, ki je potekala na temo alergij in prehrane, je bilo slišati, da so alergije in preobčutljivosti prvi znak nepravilnega prehranjevanja in da lahko prehrana omili ali prepreči do 90 odstotkov vseh bolezni. Ali nasprotno, jih ob neustrezni izbiri povzroči. »Najpogostejše težave, ki jih ljudje pri nas opisujejo, so prebavne težave, napihnjenost, vnetja, alergije, nabiranje maščob okoli trebuha, hormonske težave v menopavzi in PMS, krhki nohti, suhi lasje in srbeča koža,« je sogovornica naštevala možne posledice nezdravega prehranjevanja. »Pozneje pa rešujemo tudi dolgoročne intolerance na hrano, depresije, tesnobe in pomanjkanje energije. Tudi visok holesterol, težave s tlakom, sladkorjem, artroza in artritis ter ne nazadnje rak so lahko posledice nepravilne prehrane,« je opozorila.

http://www.thinkstockphotos.com/

Česa nam primanjkuje

Po besedah nutricistke do negativnih odzivov telesa prihaja pri ljudeh, ki so zakisani in imajo premalo encimov. »Z analizo vitaminov, mineralov, težkih kovin in prostih radikalov natančno vidimo, česa posamezniku primanjkuje in česa ima preveč, ter mu glede na njegovo stanje priporočimo prehrano in naravne dodatke, ki mu bodo dejansko tudi koristili,« je predstavila svoje metode pomoči in opozorila, da je kupovanje in jemanje številnih dodatkov kar tako povprek, če pravzaprav sploh ne vemo, česa nam primanjkuje, brezpredmetno. Pri ljudeh, ki se zdravijo za določeno boleznijo, v Centru Holistic sodelujejo z zdravniki in predpišejo prilagojen program razstrupljanja in poznejše krepitve telesa. »Ko svoje telo okrepimo in razstrupimo, kar je na začetku vsake terapije obvezen postopek, so izboljšave hitro vidne. Naš organski bazični prah in prilagojena prehrana za razstrupljanje v enem do treh mesecev naredita prostor za potrebne vitamine in minerale, ki nam jih primanjkuje in ki skrbijo za dobro delovanje telesa,« je pojasnila.

Preventiva bolje kot kurativa

Prehranska poznavalka bi bila najbolj vesela, če bi se med njenimi strankami znašlo več tistih, ki bi prišli preventivno, brez težav. Večina pa jih je še vedno takšnih z izrazitimi zdravstvenimi težavami. Veliko je nevšečnosti s prebavo in alergij, vedno več pa tudi resnih bolezni. »Ljudje, ki pridejo k nam, so prezakisani in zastrupljeni z odvečnimi toksini, ki se nabirajo v sklepnih ovojnicah, povzročajo kalcinacije, artrozo, artritis. Posledica so bolečine v sklepih in seveda vse vrste alergij,« je naštela.

http://www.thinkstockphotos.com/

Kako ukrepati

Takole se glasi prehranski nasvet Alje Dimic: Poskrbite za odstranitev glutena iz prehrane, ki maši naše črevesne resice (pšenica, pira, ječmen, rž, oves). Uživajte veliko zelenjavnih sokov, naj bodo iztisnjeni s polžastim sokovnikom, ki ohrani vsa živa hranila. Ne pozabite na česen in kurkumo. Prav tako iz prehrane izpustite živalske nasičene maščobe in beljakovine. Ne pozabite na uživanje lanenega in konopljinega olja. Med žiti izberite proso, ajdo, kvinojo in amarant. S sadjem ne pretiravajte, en sadež vsako jutro je povsem dovolj. Najboljše je zeleno jabolko. Uporabljajte veliko začimb. Prav tako ne uživajte nobene vnaprej pripravljene in zapakirane hrane, sladkorja ter hrane, obdelane s kemikalijami.