Les je namreč eden izmed najbolj zdravih gradbenih materialov in ima veliko pozitivnih lastnosti: zmožnost dihanja in uravnavanja vlage ter čiščenja zraka, dobra izolacijsko sposobnost … Vse to mu daje neprecenljivo vrednost.

Vse več ljudi pri gradnji hiše namesto opeke izbere les. Zakaj? Gradnja je hitrejša in suha, tako da ne izgubljamo časa s čakanjem, da se material posuši. Danes je les ogrodje zdravega doma, ki ustvarja dobro počutje v vsakem stanovanju. Novost, ki jo je v naš prostor iz Avstrije pripeljalo Mizarstvo Justin, pa so masivne lesene stenske pregrade. "Lesene stene, ki smo jih lani čisto po naključju videli v Avstriji, so se nam takoj zdele zanimive tako za slovenski trg kot tudi za trge nekdanje Jugoslavije. Ni bilo potrebno veliko, da smo postali tudi generalni uvoznik," nam je povedala Maja Justin iz Mizarstva Justin.

les_280.jpg

Maja Justin in prof. dr. Franc Pohleven

Lesene pregrade – stene ali dekoracija?

Lesene stene so v osnovi namenjene dekoraciji, vendar pa jih zaradi izolativnosti materiala lahko uporabimo tudi za toplotno in zvočno izolacijo notranjih sten. Lahko nam rabijo kot pregradne stene s predhodno močno konstrukcijo, vendar pa smo pri tem omejeni z velikostjo, saj so dimenzije največjih panelov do 2 x 1 meter. Zunaj so uporabne predvsem na pokritih terasah, kjer jim dež, sneg in sonce ne škodijo. "Uporabiti je možno vse vrste lesa, vendar pa strankam svetujemo, naj uporabijo les z izrazito strukturo, ki ima bolj estetski videz. Nizanje deščic na podkonstrukcijske plošče se izvaja v delavnici, tako da je njihova montaža na objektih hitrejša," nam je povedala Maja Justin.

Za katero vrsto lesa se odločimo, je torej odvisno od nas, je pa priporočljivo pri izbiri upoštevati obstoječi interjer. Če gre za novogradnjo, je izbira lesa mnogo širša. Kot so nam povedali v Mizarstvu Justin, si stranke pogosto želijo naraven, neimpregniran les. "Če pustimo les tak, kot je, daje svojevrsten vonj in ohrani svojo naravno barvo. To je še zlasti izrazito pri boru. Les lahko na željo stranke zaščitimo s čebeljim voskom, različnimi olji, lakom in podobnimi premazi. Zgodi se tudi, da barva stranki ne ustreza in jo na njeno željo pobarvamo ali prelakiramo," nam je povedala Maja in opozorila, da les s tem izgubi bistvo – svojo barvo in vonj. "Izredno lepo je videti, če les pobarvamo v zlato. Tako lahko ustvarimo čudovite kulise za vitrine in izložbe, ozadja za fotografije in podobno."

les_280_1.jpg

Kombinacija lesa in kamna

V Mizarstvu Justin so se nedavno odločili za nadgradnjo lesenih sten s kamnom. "Kamen, ki je že v hiši, je možno uporabiti tudi v steni. Kombinacija lesa in kamna v steni je naš patent, ki smo ga zaščitili po vsej Evropi. Cena sten s kamnom je tudi nekoliko nižja in je prilagojena našemu trgu," nam je povedala Maja. Pri stenah s kamnom ne uporabljajo le hrasta, ampak tudi druge vrste lesa, paziti je treba predvsem na to, da sta les in kamen barvno usklajena. "Na željo stranke lahko ustvarimo katerokoli barvno kombinacijo," je povedala Maja. Možna je tudi kombinacija različnih vrst lesa. "Nedavno smo naredili kombinacijo med orehom in borom in obiskovalcem na Ljubljanskem obrtno-podjetniškem sejmu se je zdela zelo zanimiva. Je pa pri vseh teh kombinacijah treba paziti, da so vrste lesa barvno skladne in da je njihova struktura podobna.“