Tekstilni izdelki za prilagodljiv življenjski prostor

Tekstilni izdelki so osnovni element pri preoblikovanju bivalnega prostora, pri čemer njihove izdelovalce vodi osnovno vprašanje: kako naj bodo bolj prilagodljivi, da bodo zadovoljili prihodnje želje in potrebe uporabnikov. Bivalni prostor vse bolj prilagajmo življenjskemu stilu z namenom, da naš zasebni paradiž zadosti našim prostorskim potrebam in težnjam. Tekstilni izdelki podarjajo stanovanju hitro in na lahek način individualnost, ki si jo želimo. Priznani mednarodni oblikovalci in arhitekti so ob letošnjem sejmu Heimtextil oblikovali tri sklope inovacij na področju tekstila za dom: Preoblikovanje, Simpleksija in Takojšnja zasebnost.


Življenje v družbi številnih možnosti in mobilnosti nas navaja, da prilagajamo stanovanjsko opremo lastnemu življenjskemu slogu. Strogo razdelitev prostorov zamenjujejo prilagodljive cone. Dnevna soba, na primer, lahko čez dan služi kot pisarna ali sprejemnica. Trend konceptualnega bivanja se prilagaja nenehnim željam uporabnikov po spremembah in prilagodljivosti. Bivalno okolje opremljamo z novimi tekstilnimi izdelki v čedalje krajših razmikih, zato je poglavje Preoblikovanje ključno načelo konceptualnega bivanja. Tekstilni dodatki nam omogočajo ureditev vse bolj prilagodljivega prostora, funkcionalnost in identiteto.

Intuitivne in hitre kombinacije brez kompromisov

Za preoblikovanje doma pogosteje in brez velikih naporov morajo biti tekstilni izdelki preprosti za uporabo in nam omogočiti intuitivne ter hitre kombinacije brez kompromisov na račun kakovosti in privlačnosti. Vse več uporabnikov jemlje opremo kot »tehnične sisteme«, ki omogočajo preprosto uporabo in inteligentno funkcionalnost. Bolj kot k oblikovanju prostorov se načelo Simpleksije nagiba k arhitekturi in notranjemu oblikovanju. Življenjski prostor naj bi bil čim bolj prilagodljiv. Toda kako to doseči s tekstilom? Ena izmed možnosti je načelo plug-and-play (priključi in se igraj), ki nam omogoči, da npr. prevleke zamenjamo brez težav in izkoristimo vse možnosti majhnega bivalnega prostora.


Tretji sklop novosti, Takojšnja zasebnost, temelji na dejstvu, da se arhitektura in notranji dizajn poslavljata od klasične hotelske opreme. Le malo ljudi se v hotelih hitro počuti kot doma. Videz zasebnih domov je postal alternativa v opremljanju hotelskih prostorov, ker si popotniki želijo prebivati v sobah, kjer se počutijo kot doma in kjer najdejo tudi navdih za opremljanje svojega stanovanja. Tekstilni izdelki igrajo pri vzpostavljanju domačnega vzdušja čedalje pomembnejšo vlogo. Notranji oblikovalci jih uporabljajo v prizadevanjih, da so hotelske sobe bolj individualizirane in osebne ter da ustvarijo udobno ozračje.

Navdih v novih tehnologijah in tradiciji

Sejem Heimtextil vsako leto ponuja nove trende na področju tekstilnih izdelkov, ki so letos razdeljeni v dve osnovni kategoriji: Napredek in Oživitev, vsaka od teh pa še v podkategoriji: Ustvarjenje trčenja in Načrtovanje narave ter Izdih čistosti in Pomlajeno rokodelstvo. Kategorija Napredek je usmerjena v prihodnost, v pogumni novi svet, v katerem sta znanost in tehnologija gonilni sili inovacij v oblikovalski industriji. Da bi zadostili zahtevam po unikativnih in individualiziranih izdelkih, oblikovalci preizkušajo nove materiale in tehnologije. Računalniški algoritmi in podobne tehnologije spodbujajo široko proizvodnjo prilagojenih izdelkov, živahni potiski razpršenih ali zabrisanih barv pa omogočajo široko umetniško izraznost. Tekstilne tehnologije pri snovanju novih materialov posnemajo naravne biološke procese, oblikovalce pa navdihuje prepletanje znanosti in dizajna.


Trend Oživitev v iskanju pomembnih in pristnih izkušenj upošteva pomen učenja iz preteklosti ter na novo odkriva in oživlja pomen tradicije. Kot odgovor na široko proizvodnjo se zanimanje za izdelke, ki imajo osebnost in jih spremlja zgodba, povečuje. To gibanje obožuje naravne materiale in njihove nepravilnosti ter poudarja njihov originalni izvor. Rezultat je primitivna, a vendar moderna estetika. Divja in groba narava z nepokvarjenimi barvami, teksturami in oblikami je generator idej. Uporabljajo se izvirni in neobdelani materiali, ki v proizvodnem postopku ohranijo takšen videz. Oblikovalci uporabljajo tudi reciklirane materiale, ki poudarjajo improviziran življenjski slog kot nasprotje tehnološko prevladujoči družbi. Z jezikom tradicionalnih ročnih del, kot so vezenje, tkanje in pletenje, oblikovalci pripovedujejo svoje življenjske zgodbe, vrnitev rokodelstva pa poudarja bogastvo tekstur.

Utrinke z letošnjega sejma Haimtextil si oglejte v naši fotogaleriji.