Skico gledam tako, da je stopnišče na nasprotni strani, balkon pa desno od mene.  To pa zato, ker sama vztrajam po razporeditvi treh spalnih prostorov v mansardnem delu bivalne vikend hišice. Spodnji deli hišice so namenjeni kopalnemu prostoru in skupnemu prostoru ( kuhinja, dnevni prostor in jedilni kot) ter balkon. Ogrevanje bo s kaminom.

Stopnišče je betonirano in zajema prostor označen L, ta stran predstavlja tudi vzhodno stran. Prostor levo od stopnišča je namenjen majhni kopalnici (tuš, stranišče umivalnik). Balkon je na južni strani. Največji problem glede moje idejne razporeditve vidim v fiksiranem dimniku. V tistem delu bi rada imela svoj spalni kotiček, po možnosti s prehodom v kopalnico, tako da bi bila samo najina ali pa ne. V tem primeru bi prostor v kotu okoli dimnikov uporabila za garderobno omaro. Preostali prostor bi prepustila otrokoma. Mož pa vztraja na enem spalnem prostoru za naju na vzhodni strani desno, poleg stopnišča, drugi prostor pa bi bil nekaj skupnega in vmesnega (spalne blazine, kavč, televizija, tudi za druženje Maje in Mitja z najstniškimi prijatelji ...). Naklon strehe je 48-odstoten. Na plošči je beton 0,5 m + 0,20 m obloge. Manjkata še tlak in izolacija strehe, tako da bi na tem delu ostala višina približno 55 cm. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Tanja Stramec

Odgovor: Rešitev vaših želja za razdelitev mansarde ni preprosta. Upam, da sem razumela vaš opis prostora. Na podlagi risbe in želja sem narisala varianto z ločeno spalnico. Vendar iz opisa ni razvidno, kako poteka strešina, v kateri smeri, in kateri steni imata višino 55 cm. V tem primeru je stojne višine malo in verjetno bi bil prostor bolj zračen brez vmesnih sten. Lahko pa se to doseže s pohištvom – predelne omare lahko razmejijo spalni prostor od drugih delov sobe. Odločitev je torej v vsakem primeru v vaših rokah.

Inge Kalan Lipar, dipl. inž. arh.