"Tokrat pa se je zgodba obrnila. Čas v še ne prevročih dneh mi je prehitro minil in sedaj je pred mano veliko dela, tu pa je tudi vročina. Kaj mi svetujete? Naj čakam do jeseni, čeprav imam poleti največ časa?" Tako nam je napisal bralec Štefan Ž. Iz okolice Ljubljane in poiskali smo pravi odgovor.

Pri zaščiti lesa je treba upoštevati nekatere zakonitosti. Predvsem mora biti les suh, površino pa je treba pripraviti in zaščititi postopno z različnimi barvami oziroma premazi. Nov izdelek najprej zaščitimo z impregnacijskim premazom. V njem so insekticidi in fungicidi, ki les zaščitijo pred različnimi škodljivci.

Proizvajalci priporočajo za zaščito lesa na prostem premaze na bazi alkidnih, za notranji les pa premaze na bazi akrilnih smol. Najboljše rezultate dosežemo s postopnim nanašanjem različnih slojev. Osnovni premaz prodre globoko v les, s kasnejšimi premazi pa na površini ustvarimo zapore, ki se razlikujejo glede na tip barve.

barvanje_280_1.jpg

Drobni nasveti

Naj vas opozorimo na nekatere podrobnosti pri barvanju, naj bo novem ali obnovitvenem. Les mora biti pred barvanjem suh in rahlo obrušen ter odprašen. Predmete, ki bodo izpostavljeni vremenskim vplivom, najprej zaščitite z impregnacijskim slojem, ki les ščiti pred napadom škodljivcev (Belles), nato pa nanesite še dva nanosa Beltopa; če bo predmet v notranjosti in na suhem, uporabite Belton. Pri barvanju upoštevajte navodila na embalaži.

Priporočamo vam, da med nanašanjem premazov upoštevate čas sušenja. Zapisan je na embalaži, traja pa to približno en dan. Suhost premaza lahko preizkusite tako, da prek njega rahlo potegnete z brusnim papirjem. Če se zamaže, premaz še ni dovolj suh. Pri delu pazite, da leseni predmeti ne bodo mokri zaradi jutranje ali večerne rose; priporočamo vam, da dela opravljate pod streho. Tudi direktno sonce ni idealno za barvanje, saj se lahko po barvanju na prevročem soncu pojavi podoben efekt, kot bi barva zavrela. Če želite soncu in dežju zelo izpostavljene lesene dele dobro zaščititi, uporabite tri sloje Beltopa, ki ga nanesete na les, predhodno zaščiten z Bellesom.

Če ste premazali relativno svež les, lahko po približno letu dni, ko se podlaga umiri, pričakujete pojav mikrorazpok. Tedaj je treba premaz obnoviti. Poškodbe pri pokrivnih barvah je treba čim prej sanirati, saj lahko že za las široka pora povzroči luščenje.

barvanje_280_2.jpg

Pogoji dela

Bolj na debelo, kot je les prebarvan, bolj je zaščiten, menijo nekateri. Temeljna prednost lazur je prepustnost za paro, kar pomeni, da vlaga lahko prehaja v les in tudi iz njega. S predebelim nanosom se to prepreči in če bi se odločali med dvema ekstremoma, pretankim ali predebelim nanosom, bi tanjši nanos povzročil manj škode. Držite se navodil, po katerih boste najboljšo zaščito ustvarili, če boste z litrom Beltopa premazali približno 8 do 10 kvadratnih metrov lesa. V praksi to pomeni, da se s čopičem dvakrat potegne prek površine.

Omenili smo idealne razmere za delo, ki so pomembne pri vseh barvanjih in z vsemi barvami, še posebno pa pri barvanju lesa. Priporočamo vam, da barvate pri temperaturi nad 10 stopinj Celzija, pa tudi vlaga ne sme biti prevelika. Na soncu se barva prehitro suši in lahko postane mehurjasta (zavre). Idealne razmere so torej pri temperaturi med 15 in 25 stopinjami v senci in z maksimalno vlago do 75 odstotkov. Zjutraj so leseni predmeti še prehladni (segrejejo se pozneje kot zrak, posledica je lahko rosenje lesa in slab oprijem barve), prav tako pa odsvetujemo barvanje v večernih urah, spet zaradi vlage, ki pade na barvo.

Barvanje je v bistvu zelo preprosto opravilo. Tudi poleti in tudi naš bralec Štefan se lahko brez strahu loti tega dela. Lesene predmete naj spravi v senco, kjer temperatura zagotovo ne bo bistveno višja kot 25 stopinj Celzija in veselo barva. Poleti je manj ovir za barvanje kot pozimi, ko postane mrzlo in temperatura pade krepko pod mejo, ki še dovoljuje to delo.