Karizmatični predavatelj in kontroverzni raziskovalec, ki je zunanji član Ruske akademije naravoslovnih ved ter direktor Centra za arheologijo in antropologijo Ameriške univerze v Bosni in Hercegovini, bo na predavanju (v bosenskem jeziku s simultanim prevajanjem) predstavil svojo resnico o odkritju v bosenski dolini piramid. Po intenzivnem arheološkemu izkopavanju in analiziranju vzorcev je potrdil svojo teorijo, da gre za najstarejše in največje piramidne zgradbe na planetu z najbolj natančno usmerjenostjo robov na strani neba.

piramide1.jpg

Največji svetovni kompleks piramidalnih gradenj

Bosenska dolina piramid je največji svetovni kompleks piramidalnih gradenj. Sestavljajo jo piramida sonca (Visočica), ki je s svojimi več kot 220 metri znatno višja od Keopsove piramide, piramida meseca (Plješevica), visoka 190 metrov, piramida zmaja (Bubi) z 90 metri ter obdelani vzpetini tempelj matere zemlje (Krstac) in piramida ljubezni (Cemerac). Piramide sonca, meseca in zmaja oblikujejo pravilen enakostranični trikotnik, njihovi vrhovi pa so med seboj oddaljeni 2.170 metrov. Stranice vseh piramid so pravilno usmerjene proti severu.

V sklepih prve mednarodne znanstvene konference o bosenski dolini piramid avgusta leta 2008 je petdeset vodilnih svetovnih strokovnjakov iz trinajstih držav potrdilo, da so bosenske piramide arheološki fenomen, ki ga je treba intenzivno raziskovati. Georadarski in termalni posnetki piramid so potrdili, da je 25 metrov globoko v njih prostrano omrežje hodnikov in soban. Podzemeljski hodniki so dolgi več deset kilometrov, pod piramidami pa so tudi umetna jezera. Analiza vzorcev blokov s piramide sonca na institutih za materiale v BiH, Franciji in Italiji je pokazala, da je prekrita z betonom najboljše kakovosti.

piramide2.jpg

Piramide so stare več kot 10.000 let

Po radiokarbonskih in pedoloških analizah so bile bosenske piramide zgrajene pred več kot 10.000 leti. Na njihovem vrhu so fiziki, elektrotehnični in tonski inženirji zaznali in izmerili več pojavov energije: elektromagnetne, nadzvočne in infrazvočne valove ter dobrodejno Schumannovo resonanco. Veda o piramidah je naredila nove, pionirske korake pri razvozlavanju namembnosti teh struktur in njihove povezave s Teslovimi energijami. Zaradi odsotnosti negativnega sevanja in velike nasičenosti z dobrodejnimi negativnimi ioni je podzemni svet piramid koristen za zdravje. S preizkusi so znanstveniki dokazali, da je kompleks služil kot prostor za pomlajevanje.

Raziskovanje bosenskih piramid se je začelo aprila leta 2005, ko je antropolog dr. Semir Osmanagić postavil hipotezo o obstoju kompleksa piramid in omrežja podzemnih predorov, nadaljevala pa so se leta 2006 z osnovanjem neprofitne fundacije Arheološki park: bosenska piramida sonca. Danes je to največji svetovni arheološki projekt, ki v BiH vsako leto privabi več deset tisoč obiskovalcev.