Osamosvojitev Slovenije je prinesla tudi spremembo v organizacijski strukturi podjetja in leta 1992 se je predstavništvo prestrukturiralo v Unicommerce, d.o.o., Ljubljana, s sedežem na Celovški cesti 143, od junija 2004 pa je sedež tega podjetja v obrtno industrijski coni Logatec.

Devet zaposlenih je v lanskem letu prek 29 pogodbenih trgovcev s servisom in dveh pogodbenih serviserjev, ki na 37 prodajnih mestih ponujajo pester izbor naprav Stihl, Viking in Fiskars, ustvarilo 3.965.195 evrov prihodkov in 185.969 evrov dobička. Podjetje vodi izvršna direktorica Marijana Dajčman, s katero smo spregovorili ob 11. evropskem prvenstvu v gozdarskih veščinah za dijake in študente v Postojni, katerega glavni pokrovitelj je bilo podjetje Unicommerce, zastopnik programa Stihl.

unicommerce_280.jpg

 

Kako ste zadovoljni z letošnjim prvenstvom in ali vedno podpirate to tekmovanje?

"Moji vtisi so enkratni. Presenetilo me je število obiskovalcev in celotna pripravljenost organizatorja tekmovanja Srednje šole za gozdarstvo in lesarstvo Postojna. Tekmovanje je fenomenalno uspelo. Množičnejši obisk smo sicer šele pričakovali v soboto, a je bilo prizorišče polno že v petek, na prvi dan tekmovanja v praktičnem delu. Kot sponzor ne sodelujemo prvič, a smo letos prvič generalni pokrovitelj tega tekmovanja. Moram reči, da smo se za to pokroviteljstvo odločili predvsem zaradi dvajsete obletnice delovanja našega podjetja. Združitev obeh dogodkov je bila več kot uspešna in, kar je bistvo takega pokroviteljstva, tudi izjemno odmevna. V medijih, med strokovno javnostjo, ki je prisotna na prvenstvu, pa tudi med mladimi, bodočimi gozdarji ter obiskovalci, ki so tako ali drugače povezani z gozdom."

Rast tržnega deleža

Podjetje Unicommerce je v teh dvajsetih letih prehodilo pomembno pot.

"Predvsem smo se vsa ta leta borili za večji tržni delež. V Sloveniji smo podedovali jugoslovansko logiko, da je treba kupovati domači proizvod. In ker je Husquarna proizvajala motorne žage tudi v Tomosu, so državna gozdarska podjetja večinoma uporabljala njene žage. Naša prva naloga je bila zato prepričati profesionalce, da preizkusijo 'štilarco'. In ko so jo preizkusili, so se številni odločili za našo znamko in ji zaradi mnogih prednosti tudi ostali zvesti. Nekateri morda zaradi oblike, drugi bi izpostavili vžig, tretji moč, mnogi odlične meče, vsekakor pa Stihlove žage sodijo v sam vrh tehnologije. Naša prednost pa je tudi, da Stihl izdeluje hobi motorne žage s ceno pod dvesto evri. Te so dosegljive tudi uporabnikom, ki si želijo visoke kakovosti, vendar pa zaradi narave dela ne potrebujejo najdražjih profesionalnih žag."

Za varno delo v gozdu sta poleg kakovostne žage, najbolj pomembna dobro usposobljen delavec in varnostna oprema. V varnost vlagate ves čas – tako v svoje izdelke in tečaje, ki jih pripravlja Zavod za gozdove kot tudi v ponudbo varnostne opreme.

"Delo v gozdu je zelo zahtevno in tudi zaradi varnosti uporabnikov naših izdelkov pozdravljamo strogost zakonodaje glede uporabe varovalnih sredstev pri delu z motorno žago v gozdu. V segmentu prodaje varovalne opreme dosegamo 20-odstotno letno rast, kar veliko pove. Naše podjetje je zato prejelo posebno pohvalo matičnega podjetja Stihl, saj je to segment, ki ga Stihl posebej širi in spodbuja v vseh državah. Med vsemi državami smo vodilni pri prodaji varovalne opreme."

Prodaja in servis

Stihl je v vseh letih obstoja stavil na kombinacijo prodaje in servisa. Ali tej usmeritvi sledite tudi v Sloveniji?

"Ta kombinacija vzbuja zaupanje pri kupcu in mu ponuja dodatno zagotovilo dobrega izdelka, zato ostajamo tudi mi pri načinu prodaje specializiranih trgovcev s servisno delavnico. Trgovec oziroma serviser tako ob nakupu stroj pripravi za uporabo in kupcu zagotovi tudi ves poprodajni servis. Tehnologija sodobnih motornih žag in tovrstnih strojev je danes dokaj sofisticirana in zahteva usposobljenega serviserja in tudi nadomestne dele, ki jih je treba zaradi izrabljenosti ali drugih razlogov občasno zamenjati. Da bi lahko sproti spremljali novosti v tehnologiji teh izdelkov svojim trgovcem in serviserjem najmanj dvakrat letno omogočimo dodatno usposabljanje."

Stihl ne izdeluje samo motorne žage, ampak tudi druge stroje. Že leta 1992 je preoblikovano podjetje Unicommerce že imelo bogato ponudbo teh strojev, pozneje pa sta se njihova ponudba in tudi prodaja še temeljito povečali.

"V devetdesetih letih je prodaja motornih žag v celotnem prometu zavzemala 90-odstoten delež, delež prodaje motornih kos in nekaterih drugih strojev pa je dosegal le približno 10 odstotkov. Danes je razmerje povsem spremenjeno – na prodajo motornih žag odpade polovica prometa, 30 odstotkov na motorne kose, 20 odstotkov celotne prodaje pa dosega prodaja drugih strojev, motornih in električnih ter od lanskega leta tudi akumulatorskih, ki jih izdeluje Stihl."

Stihl je bil in je še vedno sinonim za kakovost. To spremlja vse njegove izdelke, ne glede na kategorijo – naj bodo za profesionalce, občasne uporabnike ali kmetovalce.

"Res je. Kakovost je z eno besedo naš standard."

unicommerce_280_1.jpg

Stihl, Viking, Fiskars

Unicommerce pa ni le zastopnik Stihlovega programa, ampak tudi znamk Viking in Fiskars.

"Izbor Vikingovih strojev imamo v ponudbi že od leta 1994. Vedno poudarjamo, da je to Stihlova zelena linija, vendar pa trg tega še ni sprejel tako dobro, kot bi si želeli. Kakovost je pač nekoliko dražja. Leta 2008 smo v svoj prodajni program uvrstili tudi izdelke finskega proizvajalca ročnih orodij Fiskars. Njegove sekire, škarje, obrezovalniki in drugo ročno orodje sodijo v vrh po kakovosti in inovacijah. Naši trgovci imajo tako res optimalno ponudbo, ob vsem tem pa nekateri večji zastopniki ponujajo tudi oblačila, obutev in različne kolekcije Timbersports."

Dvajset let je minilo, pred vami je naslednjih dvajset. Tudi na trgu motornih žag se bo verjetno marsikaj spremenilo. In se je že, z uvajanjem emisijsko čistejših motorjev, novih sistemov vzmetenja in drugih rešitev, ki lajšajo delo z različnimi stroji ter zmanjšujejo obremenitev uporabnika. Pred časom je Stihl predstavil novost, rezalec betona z elektronskim vbrizgavanjem goriva (brez uplinjača) v cilinder. Kaj to pomeni na tehnološkem področju?

"Zagotovo se bo inovativna tehnologija, ki se uvaja, prenašala tudi na druge profesionalne stroje. Tudi pri žagah imamo že več kot leto dni sistem pred čiščenja vstopnega zraka v filter, zmanjšujemo oziroma vse bolj uspešno blažimo vibracije, prav tako pa zmanjšujemo porabo goriva in olja za mazanje verig. Tehnologija napreduje. Je pa seveda težko napovedati, kaj vse naš čaka. Podjetje Stihl je pred dvema letoma odprlo nov razvojni oddelek s šeststo zaposlenimi in letos zastavilo novo investicijo v vrednosti več kot 20 milijonov evrov. S tem gradi, dograjuje in razširja svoj razvojni oddelek, ki bo končan leta 2014. V katero smer bo razvijal nove tehnologije, ne vem, vsekakor pa to napoveduje velike korake."

Dvotaktni motor se danes uporablja skoraj samo pri kosilnicah za ekstremne strmine, pri motornih kosah ter ne glede na proizvajalca pri vseh motornih žagah. Dvotaktni motor ima vsekakor svoje prednosti.

"Težava je z emisijami ogljikovega monoksida, vendar je Stihl tudi tu že našel del rešitev za njihovo zmanjšanje. V katero smer bo šel nadaljnji razvoj, je še zavito v tančico skrivnosti. Za nas kot generalnega zastopnika je vsak izdelek nekaj velikega, nekaj posebnega. Vsaka novost je vedno pomenila tudi nekaj dobrega za naše kupce, za tiste, ki uporabljajo naše stroje in opremo – Stihl, Viking, Fiskars in tudi Timbersports.“