Že na prvi pogled je sodobna kopalnica, bodisi majhna bodisi velika, videti kot podaljšan del dnevnega prostora. Elementi opreme so razgibani, pogosto postavljeni v sestave, ki združujejo umivalnik, kad in straniščno školjko. Obvezen element je poličnik s foteljem ali stolom, napolnjen s knjigami ali dekorativnimi predmeti, prav tako neobhodna je dekorativna ambientalna razsvetljava. Zelenje in naraven videz postajata sestavni del kopalnice, ko pa vanjo vključimo še wellness, je uživanje v njej zagotovljeno.

cersaie1.jpg

Novi materiali in nove oblike

Sanitarna oprema je vizualno zelo raznolika ter je na voljo v ovalnih ali pravokotnih oblikah. Novi materiali, kot sta kerok in koran, so ponudili nove možnosti oblikovanja umivalnikov, kadi in kabin za prhanje, pogosto pa se uporablja tudi kamen. Novost so zanimivi in za vzdrževanje praktični umivalniki in pršne kabine, ki s svojo površino in barvo oponašajo beton in cement. Kabine za prhanje so vse bolj kompleksne in vsebujejo hidromasažne sisteme, turško kopel in infrardeče sevanje. Izdelane so iz stekla in vse pogosteje iz odsevnega stekla, ki uporabnikom omogoča več intimnosti.

cersaie3.jpg

Velika pozornost v sodobnih kopalnicah je namenjena varovanju okolja – nove sanitarne naprave varčujejo z vodo in energijo. Vodne armature so čedalje bolj raznolike, so iz različnih materialov in različnih barv. Poleg sijočih armatur iz nerjavnega jelka je veliko brušenih, bakrenih ali barvastih v črni, beli ali rdeči barvi, ki so preproste oblike, za ljubitelje osebnega pristopa k opremljanju pa so na voljo v retro ali abstraktnih oblikah. K varčevanju z energijo pripomoreta razsveljava z led-lučmi, ki je v kopalniškem prostoru postala že obvezna, in energijsko učinkoviti radiatorji v številnih dekorativnih oblikah.

cersaie2.jpg

Neomejeni svet keramičnih ploščic

Keramične ploščice so čedalje bolj zanimive in raznovrstne, saj je tehnika tiska na keramiki odprla svet neomejenih ustvarjalnih možnosti. Ploščice odražajo naravo in oponašajo različne vrste dreves, betona, cementa in marmorja v paleti nevtralnih barv. Površine so gladke, pogosto nesvetleče ali reliefne. Ljubitelji retro stila najdejo velik izbor vzorcev iz začetka 20. stoletja, ki so v izdelani v obliki modernega stila krpanke. Tretja smer so abstraktne oblike in veliki ali majhni cvetlični motivi. Barvna paleta je nevtralna; rdeča, zelena, modra in vijolična se pojavljajo le na detajlih, črna in bela pa prevladujeta v retro stilu. Veliko je tudi mozaikov različnih oblik, ki ustvarjajo vzorce ali motive. Na tleh, zidovih in delih pohištva se pojavljajo v vseh barvah.

cersaie4.jpg

Ekološki in naraven videz kopalnice, prav tako kot način življenja, je trend v urejanju sodobnega kopalniškega prostora. V kopalniški opremi prevladujejo naravni materiali, kot so kamen, les in kovina. Kovina je vse pogostejši dekorativni detajl ali pa je vsa konstrukcija elementov narejena iz kovine – najpogosteje se uporablja baker, ki se v trendno kopalnico vrača iz preteklosti. Prevladuje nesvetleča obdelava površin, ki z naravnimi barvnimi odtenki (od bež in svetlo sive do peščene in antracitne) ustvarja izjemno prijetno vizualno doživetje. V kopalnico se vrača retro pohištvo – bodisi v prefinjeni bodisi v rustikalni različici.

Trende v urejanju sodobnih kopalnic si oglejte še v naši fotogaleriji.