14.164 kvadratnih metrov veliko zemljišče sta lastnika - John, po poklicu inženir, in njegova soproga, notranja oblikovalka Rysia - za okoli 300.000 dolarjev kupila že leta 1981 in v majhni modularni hiški ob Georgia Strait preživljala poletja. Svojo sanjsko in večkrat nagrajeno hišo sta snovala več kot dve desetletji. Želela sta imeti energijsko učinkovito in za vzdrževanje lahko hišo s čim manj stenami, visokimi stropi in majhnim vplivom na okolje.

_2018286358.jpg

Rezidenca iz stekla in italijanskega marmorja

Nastala je 192 kvadratnih metrov velika rezidenca iz stekla in italijanskega marmorja, skrita v naravi, ki pa ponoči, ob prižganih lučeh, zasije kot laterna. Ob gradnji sta morala lastnika upoštevati tudi zahteve varovanja kulturne dediščine. Na njunem ozemlju so namreč tisoč let zime preživljali Lummi indijanci, o čemer pričajo tamkajšnje najdbe. Zaradi tega nista smela izkopati niti kančka zemlje.

Ker hiša stoji na poplavnem območju, so jo morali dvigniti od tal. To so storili tako, da so jo postavili na meter visoke betonske temelje, ki so jih vlili na travo. Na njih lebdi hiša. Iz betona sta tudi dve steni. Zakriti del je ovit v pločevino, preostali pa je iz stekla, ki je položen po vseh 33 metrih dolžine hiše, široke le 8,5 metra. Iz hiše se ponuja prelep razgled na okoliško pokrajino: gozd in jaso, obalo in oddaljeno celino.

Zeleno streho prekriva rdeči mak. Ta upočasnjuje odtekanje vode, ki se zbira za namakanje. Na strehi so tudi solarno-termalni kolektorji, s katerimi lastnika pridobivata toplo vodo tako za pitje kot za hidravlično ogrevanje, fotovoltaične plošče pa zadovoljujejo njune potrebe po elektriki.

_2018286321.jpg

Odprta in prostorna notranjost

Notranja oprema je v nevtralnih barvah, zato je hiša kljub sodobni opremi zelo topla in udobna. Hiša z izjemo pralnice na eni strani in sob za goste na drugi nima notranjih sten. Kuhinja, dnevna soba in jedilnica so odprte. Ob steni, ki pregrajuje dnevno sobo od sob za goste, je postavljena ogromna knjižna polica, ki sega od vrha do tal in spodaj oklepa kamin. Za kuhinjo je shramba z ogromno prostora za shranjevanje.

Kuhinja je narejena za nekoga, ki obožuje kuhanje. Kuhinjski otok in pult sta iz italijanskega marmorja, za motnim steklom pa je prostor za pripravo hrane. Na drugi strani je velika svetlo rjava lesena miza, stoli pa so temno rjave barve. Tla so iz jelše in so ogrevana. Kuhinjo in glavno spalnico delno pregrajuje samo motno steklo. Z njim so pred pogledi zakrite tudi shramba, kopalnica in garderobna soba. Kopalnica je pred neželenimi pogledi zakrita samo z gozdne strani, na vodni strani pa je odprta. Obdana je z italijanskim marmorjem.

Sobi za goste

V sobi za goste, ki sta urejeni na levi strani, se pride iz dnevne sobe, a z zunanje strani. Sobi si delita kopalnico, v kateri prevladuje marmor.

Po večkrat nagrajeni počitniški rezidenci se lahko sprehodite v naši fotogaleriji.