Recept za okusno sadje

Recept za kakovostno sadje in dolgo življenje sadnega drevja je redno vsakoletno obrezovanje, ki je nujno, saj se drugače hitro okuži z glivicami, zgnije ali pa nove poganjke napadejo škodljivci. Z obrezovanjem razredčimo in pomladimo krošnjo; najprej odstranite stare in polomljene veje, odrežite pa tudi mladice, ki se prepletajo med seboj. Nato obrežite vejice, ki rastejo v notranjost krošnje in proti tlom – slednje nas motijo pri delu v sadovnjaku. Na koncu odstranite še ravne šibe, ki črpajo velike količine hranil, ki jih za rast potrebujejo plodovi, in jih je lahko kar veliko. Med redčenjem krošnje skrajšajte tudi nekatere debelejše veje, najbolje z motorno žago, reze pa obvezno premažite s sadjarskim voskom.


Ko ste opravili to delo, ocenite, ali ste zadovoljni z obliko krošnje. Poleg tega, da bo sadno drevo rodilo boljše in okusnejše plodove, so lepo oblikovana drevesa in urejen sadni vrt v zadovoljstvo in ponos vsakega sadjarja. Stara drevesa potrebujejo obsežnejše obrezovanje, saj s tem vzdržujemo ravnotežje med vegetativno rastjo in rodnostjo. Posegi pa morajo biti postopni in večletni, da drevo ne doživi prevelikega šoka in se lahko samo obnovi. Sadno drevje, ki ga redno obrezujemo, dobiva več sonca, njihova krošnja pa je zračnejša, zato so plodovi okusnejši in večji ter intenzivnejše barve. In še opomba: mladih dreves, ki smo jih posadili jeseni, ne obrezujemo pozimi, ampak šele spomladi.


Še nekaj nasvetov

Za delo potrebujete žago za obrezovanje ali sadjarske škarje, lestev in kredo. Svetujemo vam, da odvečne veje najprej označite s kredo in se rezanja le-teh lotite šele, ko stopite z lestve in si od daleč objektivno ogledate oznake. Presodite, ali ste označili preveč vej, saj z obrezovanjem ne kaže pretiravati. Izogibajte se obrezovanju vrha drevesa, saj lahko začne propadati, pogosto pa začnejo iz odrezanega vrha poganjati nove veje, tako da drevo nenadoma dobi obliko metle. Amaterji velikokrat najprej obrežejo večje veje na zgornji strani, a ko odrezana veja pade na tla, zraven potegne še nekaj lubja. Takšne poškodbe potrebujejo več časa, da se zacelijo, zato je bolje, če vedno začnete obrezovati na spodnji strani vej.