Božič in novo leto nam prinašata radost, druženje, srečanja s prijatelji, spominov na vse, kar se je zgodilo v zadnjem letu dni, hvaležnosti za to, kar imamo … Obenem pa je tudi obdobje čiščenja, paničnega kupovanja daril v zadnjem trenutku, tehtanja, koliko smemo zapraviti ter razmišljanja o prazničnih obrokih in pripravah. Zdi se nam, kot da nalog, ki smo si jih zadali, nikoli ne bomo opravili, zato začnemo »pokati po šivih«. Prevzame nas stres in vse, kar si želimo, je, da bi se zaprli v stanovanje in se odpočili od vse prepraznične norije. Naj bo to leto drugače: pripravite se in se izognite prazničnemu stresu.

Bodite vi na prvem mestu

Kolikokrat ste odložili svoje obveznosti, treninge, tečaje in celo vsakotedenski izhod s prijateljicami, da bi se pripravili na praznike? Vse te dejavnosti, ki so del vašega življenja, so izjemno pomembne za vaše duševno zdravje in negovanje dobrih odnosov z vašimi najdražjimi. Nikar jih ne zanemarite! Posebej vas opozarjamo na preskakovanje telovadbe za nekaj tednov. Tako boste prekinili svojo rutino, izgubili kontinuiteto in se povrhu še za nekaj kilogramov zredili – to je znanstveno dokazano.

Pripravite koledar

Pametni pišejo! To pomeni, da boste dobro organizirani, da vam kaj ne uide izpod nadzora. Sedite za pisalno mizo in dobro načrtujte svoje aktivnosti in naloge. Spomnite se vsega, kar morate opraviti, in razdelite obveznosti v tri stolpce: obvezno narediti, treba narediti in bom videla. Preverite, koliko časa lahko posvetite posamezni nalogi in nemilosrdno črtajte vse, za kar nimate časa ali energije.

Določite proračun in se ga držite

Velika večina nas je v finančnih težavah, kajne? Čeprav ste navajeni obdarovanja v velikem slogu, se omejite v skladu s svojim zmožnostmi in se ne zadolžujte. Ne velja zaman rek, da je januar najdaljši mesec v letu! Ni nujno, da so darila za naše ljube draga. Določite si ceno, prek katere ne morete in se te omejitve držite. Najpogostejši vir stresa v predprazničnem času je, ko ugotovimo, da nimamo daril in nato brezglavo tekamo po trgovskih centrih, da bi zadnji trenutek kupili kar koli že. Pripravljeni ste potrošiti zadnji evro samo zato, da bi nekomu kupili darilo. Napaka! Spet velja naš prejšnji nasvet: načrtujte!

Umirite se in globoko dihajte

Praznični stres vas kaj lahko prevzame in takrat izgubite nadzor. Razumite, da niste superženska ali supermoški – naredite lahko samo toliko, kot zmorete. Ne morete se klonirati in biti na več mestih naenkrat. Določite prioritete in se posvetite najpomembnejšim opravkom. Ne pozabite, da se vaš stres kot virus prenaša tudi na druge družinske člane. Prav kmalu bodo vsi živčni in namesto prijetnih prazničnih dni v toplem ozračju boste vsi na trnih. Spomnite se na pomen božiča: druženje, družina in radost. To je tisto, kar je bistveno!