»V podjetju Lumar smo veseli, da je predsednik vlade RS gospod Janez Janša z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS mag. Radovanom Žerjavom obiskal naše podjetje. To kaže na dejstvo, da so naš razvoj, naša prizadevanja za okolju prijazno in energetsko učinkovito gradnjo, vse širše prepoznani in videni kot priložnost, na katerih lahko Slovenija gradi svojo konkurenčno prednost in tudi tako najde rešitev za izhod iz krize, ki je še posebej izrazita v gradbenem sektorju,« je ob obisku povedal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar. V Sloveniji imamo veliko lesa, ki bi ga s pravilno strategijo in pristopom lahko uporabili za nov zagon gospodarstva, nova delovna mesta, z inovativni produkti pa svetu pokazali naše znanje in strokovnost.

predsednik_vlade_rs_obiskal_lumar_2.jpg

Lumarjevi objekti v vrhu ponudnikov slovenske montažne gradnje

V dvajsetih letih obstoja je podjetje Lumar skozi gradnjo različnih objektov pridobilo veliko izkušenj tako na domačem kot tujih trgih. V tem času je podjetje zgradilo preko 1.500 različnih objektov na različnih evropskih trgih. »Danes najdemo Lumarjeve objekte v Sloveniji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Avstriji in Švici. Izkušnje, pridobljene z gradnjo različnih objektov, od individualnih do večstanovanjskih, različnih poslovnih in javnih objektov, uspešno prenašamo v nadaljnji razvoj. Trdo delo, optimizacija in razvoj novih konstrukcij ter vpeljava novih tehnoloških postopkov, procesov in materialov so pogoj, da vseskozi ostajamo v samem vrhu ponudnikov slovenske montažne gradnje. Razvojna pot Lumarja se od nizkoenergijske in pasivne hiše danes nadaljuje z gradnjo aktivne hiše, Moje hiše prihodnosti, ki bo prva takšna hiša v slovenskem prostoru namenjena za poskusno bivanje,« o uspešnem razvoju podjetja pove Lukić. Podjetje Lumar je do sedaj postavilo 28 pasivnih hiš v skupni kvadraturi 3.682 m² in 3 pasivne otroške vrtce v skupni kvadraturi 2.634 m². Lokacije najbolj oddaljenih objektov so v Rimu, Italija, Usedomu, Nemčija in v Bretaniji, Francija.

predsednik_vlade_rs_obiskal_lumar_3_1.jpg

Prihodnost je v nizkoenergijski in pasivni gradnji

Med obiskom podjetja in ogledu proizvodnje so s predsednikom vlade RS in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo spregovorili o pozitivnih in negativnih temah, ki jih kot uspešno podjetje zaznavajo v vsakodnevnem poslovanju doma in v tujini. »Verjamemo, da bi lahko z nekaterimi sprejetimi ukrepi (zelena javna naročila, poenostavljeni administrativni postopki pri pridobivanju raznih dovoljenj - gradbena dovoljenja, postopki pri javnih razpisih, delovna pravna zakonodaja…), dokaj hitro ponovno oživeli slovenski gradbeni sektor, s tem pa pomagali pri zagonu celotnega slovenskega gospodarstva. V Lumarju si od vsake vlade želimo, da zagotovi pogoje, ki nam omogočajo obstoj, rast in nadaljnji razvoj. Drugega v Lumarju ne pričakujemo, za kakovostne in inovativne rešitve moramo namreč skrbeti sami,« dodaja Lukić. V Lumarju verjamejo, da je prihodnost v nizkoenergijski in pasivni gradnji ter obnovi objektov, zato so prepričani, da lahko prav v tem segmentu Slovenija ob ustreznem spodbujanju zagotovi številna nova delovna mesta in tudi tako zmanjša posledice gospodarske krize. Prav tako pa bi sledili evropskim okoljskim smernicam pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov v ozračje.