Za pomoč prosite prijatelje, sosede ali družinske člane

Prijatelja, soseda ali družinskega člana, ki mu zaupate, prosite, da vsake toliko časa pogleda, če je pri vas doma vse v redu. Dajte mu svoje ključe in mu zaupajte morebitno kodo  varnostnega alarma. Če z vašim domom ni najbolje seznanjen, se skupaj z njim sprehodite po njem in mu pojasnite, na kaj naj bo pri pregledu še posebno pozoren.

Soseda prosite, naj kdaj pa kdaj avto parkira na vašem dvorišču. Tako bo videti, kot da ste doma. Prijatelja, soseda ali družinskega člana prosite, naj v različnih prostorih ob različnem času prižiga in ugaša luči. Tako dom ne bo deloval prazen. Ali pa kupite avtomatično stikalo in ga programirajte po lastnih željah.

nighthouse.jpg

Prazen nabiralnik in pokošena trata

Naj vam nekdo redno prazni nabiralnik. Če to ni možno, za čas oddiha odpovejte naročnino na časopis. S tem boste resda neznancu sporočili, da vas ni, a bolje je, da to ve en neznanec, kot pa ob pogledu na vsak dan večji  kup časopisja vsak mimoidoči. Prijatelja, soseda ali družinskega člana poprosite, naj pokosi in zaliva trato ter drugo rastlinje. Nepokošena trava namreč pomeni zeleno luč za vlomilce, uvele ali posušene rože pa bodo zagotovo strle vaše srce ob povratku.

Če svojega hišnega ljubljenčka ne boste vzeli s seboj, mu priskrbite ustrezno varstvo. Prepričajte se, da izbrana oseba ve, kako ravnati z njim. Imejte v mislih, da se lahko živali obnašajo drugače, kadar vas ni zraven.  Svoj potovalni načrt dajte zaupanja vredni osebi. V njem navedite, kje se boste mudili ob katerem času. Dodajte tudi kontaktne številke hotela. Določite še eno osebo, ki bi v primeru nujne zadeve odločila namesto vas. V načrtu navedite tudi njeno kontaktno številko.

Aparati

Vse naprave, ki jih lahko izključite (televizor, radio, igralne konzole, računalnike, ventilatorje, rezalnik papirja, polnilnik za mobilni telefon ipd.), izključite. Za vse druge poskrbite s prenapetostno zaščito. Iztaknite tudi vse električne dišave in repelente. Prenastavite termostat in grelnik vode. Izključite tudi vse zunanje aparate, kot so masažni bazeni in vodometi. Če je namreč zunaj zelo vroče, se zna zgoditi, da bo voda v vodometu padla, zaradi česar se lahko poškoduje vodna črpalka.

blinds.jpg

Drugo

Zavese in senčila pustite tako, kot jih imate po navadi. Zastrta skozi ves dan namreč kar kričijo po tem, da vas ni doma. Vse vaše dragocenosti (nakit, kreditne kartice ipd.) zaklenite v sef ali pa jih pospravite v neoznačeno škatlo na mesto, na katerega vlomilec ne bi pomislil (na primer pod kuhinjsko korito). Preverite, če ste zaklenili vsa vrata in okna.

Poskrbite za plačilo zapadlih računov, če boste z doma odsotni dalj časa. Prosite koga, da to uredi namesto vas, ali pa plačajte vnaprej oziroma se z upnikom dogovorite kako drugače. Prepričajte se, da ste pogasili vse sveče in ogenj. Z vrta odmaknite vse igrače in druge predmete, ki bi vam jih lahko kdo odnesel. Izključite vodo.

Grmičevje in drevesa ob oknih in vratih porežite tako, da se bodo ta videla.Tako boste vlomilcem preprečili, da bi se neopazno priplazili v vaš dom in iz njega. Iz hladilnika dajte vse stvari, ki bi se lahko v času vaše odsotnosti pokvarile. Odnesite smeti.

Zdaj ko ste poskrbeli za vse to, pa uživajte na težko prisluženem dopustu!