Zrakotesne zgradbe potrebujejo dobro zračenje. Novejša stanovanja so zgrajena skladno s predpisi, ki veljajo v gradbeništvu za izgradnjo stanovanj. Ti posebno pozornost namenjajo energetskim izgubam, kar terja dobro izoliran ovoj zgradbe ter kakovostna, za zrak neprepustna okna in vhodna vrata. Zelo redko pa imajo stanovanja izvedeno prezračevanje. Kuhinjske nape in ventilatorji zgolj prisilno črpajo slab zrak iz stanovanja, ne zagotavljajo pa dotoka svežega zraka, zato se ustvari podtlak, in ko odpremo vhodna vrata, v prostor vdre še slab zrak iz neprezračenih hodnikov.

Decentraliziran prezračevalni sistem

Zračenje večkrat na dan z vsaj pet minut na stežaj odprtimi okni je pogosto nezaželeno zaradi prepiha, vdora hrupa, umazanega zraka, pozimi in vdora hladu v ogret prostor, poleti pa vdora toplega zraka v ohlajen prostor. Naknadna vgradnja prezračevalnega sistema je enostavna in cenovno ugodna.

Ena od rešitev problema je vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema. Z njo lahko učinkovito, kakovostno, energetsko varčno, trajno in cenovno ugodno uredimo prezračevanje v svojih bivalnih prostorih. Glavne prednosti decentraliziranega prezračevalnega sistema:

– vsi prostori se nenehno prezračujejo, ne da bi odpirali okna,

– manj je alergij (prahu in cvetnega prahu, hrupa, pršice ostanejo zunaj),

– iz vseh prostorov se odvajajo slab zrak in neprijetne vonjave ter škodljivi hlapi (npr. barve, topila, pohištva, preproge in čistila),

– izloča se vlaga, s čimer se prepreči nastajanje plesni,

– izguba toplote je minimalna, saj ni potrebe po odpiranju oken ali vrat. S tem privarčujemo pri porabi energije.

Štiričlanska družina – deset litrov vlage na dan

Povprečna štiričlanska družina v prostor vnese deset litrov vlage na dan. S tem se ustvarjajo ugodne razmere za razvoj plesni in pršic, ki so dokazano najnevarnejši povzročitelji bolezni dihal.