Še pred kratkim to ni bila ravno pogosta zahteva strank. Toda danes je takih in podobnih zahtev vse več – tudi izdelava stopnic iz parketa torej ni izjema, kar je razumljivo, saj take stopnice zaključijo prostor v celoto. Pri tem poudarimo tla, ki se tako kar zlijejo v višje nadstropje. Mnogi mislijo, da je položiti parket na stopnice praktično enako kot lepiti ga na preostalo površino. Pa še zdaleč ni tako. Glavno vlogo pri izdelavi stopnic igra priprava. Ta je odvisna od tipa stopnic – stopnice so lahko betonske, imajo leseno ali kovinsko nosilno konstrukcijo, lahko so vpete v eno ali med dve steni, so različnih tlorisnih oblik, možnost je tudi s čelnimi ploskvami ali brez itd. Klasika so še vedno betonske stopnice, pri katerih je treba najprej zagotoviti isto višino vseh stopnic. Kadar je razlika višine stopnic več kot 3 milimetre, se že čuti razlika pri vzpenjanju. Če je osnova lepo pripravljena, uporabimo le izravnalno maso in bolj elastično lepilo. Pri lepljenju moramo biti pazljivi, da pod parketnimi deskami ni ujetega zraka, ker stopnice donijo votlo. Vedno preprečimo tudi neposreden stik les-les, da ne prihaja do škripanja. Parket, ki se pri tem najpogosteje uporablja, je dvo- ali trislojni gotovi parket (oljen ali lakiran), izjema pa ni niti tehno ali drugi masivni parketi.

Kako naj vzdržujem talno oblogo, da mi bo kar najdlje služila?

Vaša talna obloga potrebuje ustrezno nego in vzdrževanje. To je odvisno od vrste obloge. Na splošno lahko glede na način čiščenja ločimo lesene talne obloge in PVC. Slednje namreč lahko čistimo tudi z uporabo vodnih čistilnikov, medtem ko tega pri parketu nikakor ne smemo početi. Največja sovražnika talnih oblog sta voda in pesek. Čista tla dosežemo s pometanjem, sesanjem, brisanjem prahu in občasnim čiščenjem z vlažno, a ne mokro krpo, saj tako lahko nastanejo poškodbe na izdelku – nabrekanje. Za čiščenje umazanije, kot je recimo pesek, uporabljajte sesalnik z mehkim nastavkom.
Za vzdrževanje se priporoča uporaba čistilnih sredstev, namenjenih talnim oblogam. Ne uporabljajte univerzalnih čistil, ki so lahko preveč agresivna za površinsko zaščito vaših tal. Za bolj agresivne madeže se posvetujte s strokovnjakom glede primernosti uporabe različnih čistil v povezavi s specifičnim madežem. Največjo pozornost pri vzdrževanju talnih oblog zahteva parket. Lakiran parket čistimo na enak način kot laminat, medtem ko je čiščenje in vzdrževanje oljenega parketa zahtevnejše. Pri čiščenju oljenega parketa tla najprej posesamo, nato uporabimo čistilo za oljene parkete (drugačno od preostalih čistil), ki ga mešamo z vodo. V čistilu so dodatki za nego oljene površine. Na tak način deloma tudi osvežimo tla. Takega čiščenja se poslužujemo vsaj enkrat mesečno, tedensko pa lahko uporabimo le sesalnik. Glede na stopnjo obremenitve oljenega parketa in suhost površine opravimo tudi nego z oljenjem. Tla očistimo in jih enakomerno premažemo z oljem. Svetujem vam, da to opravi strokovnjak, da ne bo površina postala lisasta. Po izkušnjah se stranke za prvo nego odločijo dve leti po vgradnji. Pri čiščenju ne uporabljajte krp, ki vsebujejo mikrovlakna. Vaša tla sicer lahko postanejo groba in zelo dovzetna za umazanijo. Uporabljajte le krpe, narejene iz naravnih vlaken, kot sta bombaž ali klobučevina.

V kolikor želite izvedeti tudi sami kaj več o tem kako pravilno ravnati s svojo talno oblogo ali morda kako se pravilno lotiti polaganja talne obloge, pišite na svetovanje@alpod.si. Odgovorili vam bodo zasebno, najbolj pogosta vprašanja pa bomo tudi objavili.


Alpod, d.o.o. Jani Curl