Na sejmu, ki bo odprt vsak dan od 10. do 20. ure, zadnji dan, v nedeljo, pa do 18. ure, se bo letos predstavilo 240 podjetij iz 14 držav. Cena vstopnice je 8,5 evra, za otroke nad 7. letom, dijake in upokojence pa 6 evrov. Otroci do 7. leta in invalidi na vozičkih ter njihov spremljevalec imajo brezplačen vstop. Častni pokrovitelj sejma je veleposlaništvo Finske v Ljubljani. Helsinki so namreč letos svetovna prestolnica oblikovanja in tako bodo tudi na ljubljanskem sejmu predstavili finski dizajn.

Nagrade in razstave

Tako kot vsako leto bodo na sejmu podelili številne nagrade, in sicer deset najboljših (top 10), nagrajene izdelke pa bodo razstavili posebej. Gre za izdelke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi oblikovalskimi dosežki na področju funkcionalne, tehnološke in likovne kakovosti. Podelili bodo tudi nagrado za top ideje, borzo oblikovanja, kjer podarjajo domiselne, inovativne in kreativne oblikovalske rešitve mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev. Vsekakor bo zanimiva razstava »Must have from Poland«. Gre za razstavo izdelkov, izbranih na natečaju Festivala oblikovanja v Lodžu, ki so jo pripravili v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Poljske, sledita pa še razstava Povezujemo oblikovanje in industrijo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in razstava oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z zgovornim podnaslovom »Iz lesa je mogoče izdelati vse«. Še posebej bi izpostavili razstavo stolov Nika Kralja, kjer bodo predstavili nove stole rex in drugo pohištvo, ki ga je oblikoval. Ti stoli so danes že pravi kult.

V sredo ne prezrite priloge Moj dom

Med razstavo potekajo tudi številna posvetovanja, vsekakor pa je 23. sejem Ambient več kot odlična priložnost za obiskovalce, da preverijo trende pohištva in dobijo nove ideje za opremljanje svojih domačih in poslovnih prostorov. 240 razstavljavcev iz 14 držav govori o tem, da gre za res obsežno in raznovrstno predstavitev možnosti, razvoja in ponudbe pohištva in pohištvenih dodatkov ter tudi bele tehnike in druge opreme za dom. V namen sejma bodo to sredo v uredništvu tiskane priloge Dnevnika, Moj dom, izdali poseben katalog notranje opreme.