Vrt

Ozrite se po vašem vrtu s stališča kriminalca. Ta si želi čim prej opraviti svoje delo. Dlje ko se bo zadržal na vašem ozemlju, večja je verjetnost, da bo pri svojem nelegalnem početju zasačen. Bi se torej lahko do vaše lastnine pretihotapil neovirano? Je hiša vidna s ceste ali jo prekriva visoko grmičevje oziroma živa meja, ki bo kriminalcu služilo kot zaščita?

house_edited.jpg

Porežite zelenje toliko, da bodo lahko vaši sosedje videli vrata in okna. S tem se boste sicer resda odpovedali nekaj zasebnosti, a tudi prekrižali načrte potencialnim vlomilcem. Če imate večnadstropno hišo, porežite drevesne veje, ki segajo do zgornjih oken in bi nepridipravu lahko služile kot lestev. Porežite veje tako, da bo najnižja vsaj 210 centimetrov nad tlemi.

Če je paviljon tik ob hiši, se prepričajte, da z njega ni mogoče splezati v vrhnja nadstropja. Vse rastlinje v bližini potk, dovoza ali vrat naj bo nižje od 60 centimetrov. Tiste rastline, ki so bolj oddaljene od hiše, so lahko nekoliko višje, a nič več kot 120 centimetrov. Rastline pod okni naj ne segajo nad okensko polico. Trato redno kosite. Nepokošena namreč lahko vlomilcu sporoča, da vas ni doma.

Pod okna dajte gramoz. Tako boste vedno slišali, če bi se kdo smukal okoli, potencialnega vlomilca pa bo zvok zagotovo odgnal. Nikar pa v bližino oken ali vrat ne dajajte kamnov ali skal – nepridipravu ne olajšujte vstopa v svoj dom! Ob ograjah in pod okni posadite trnate rastline; vrtnice so idealne za to. Delovale bodo kot bodeča žica, le da bodo na pogled mnogo lepše.

Dostop do vrta in garaže

Kriminalcem otežite dostop do vašega vrta in garaže. Kot že rečeno, si nepridiprav želi čim hitreje opraviti svoje delo. Ograje bodo vlomilca odvrnile od tega, da bi vzel večje dragocenosti, seveda, če bodo vrata ograje zaklenjena.

horizontal_slat_design_fence_in_chrome.jpg

Vse lestve in orodje imejte v garaži ali lopi. Zaklepajte jih, kadar jih ne uporabljate. Za dodatno varovanje lestev s ključavnico priklenite na steno garaže.

Hišna številka

Poskrbite za to, da bo vaša hišna številka s ceste dobro vidna. To bo policiji, rešilcem in gasilcem prihranilo veliko časa pri iskanju vašega doma. Številka naj bo iz odsevnega materiala ali črna na beli podlagi ter velika vsaj 15 centimetrov. Redno jo čistite. Ponoči jo osvetlite. Namestite jo v bližino vhodnih ali garažnih vrat.