Tako za lončene kot tudi krušne peči novejših izvedb velja, da v nasprotju z odprtim kaminom toploto v prostor oddajajo še več ur po tem, ko ogenj na njihovem kurišču že ugasne. Prednost lončenih peči je tudi, da v njih lahko kurimo z najrazličnejšimi vrstami trdih goriv, tako z lesom kot tudi s premogom, lignitom, briketi in šoto.

Sobne lončene peči

Poleg izvedbe lončene peči z običajnim kuriščem se v zadnjem času na trgu vse pogoste pojavljajo peči z vgrajenim gorilnikom na olje ali plin, ki omogočajo tako imenovano toplozračno ogrevanje. Pri izbiri lončene peči je zelo pomembna njena velikost. Pred odločitvijo za velikost, težo in specifično toplotno moč peči se kaže pozanimati o toplotnih izgubah v prostoru, kjer bo peč stala.

Specifična toplotna moč peči je odvisna od materialov, iz katere so narejene stene, in debeline obodnih sten. Pri težjih tipih lončenih peči debelina sten navadno dosega deset centimetrov ali več, toplotna moč pa približno 1,2 kW na kvadratni meter obodne površine sten. Kvadratni meter take obodne sten tehta do 200 kilogramov. Za postavitev take peči je potreben nasvet strokovnjaka, saj je treba biti zaradi teže peči pozoren na nosilnost tal v prostoru, kjer bo stala. V primeru novogradenj z nosilno ploščo iz armiranega betona nosilnost navadno ni vprašljiva, v starejših ali celo lesenih gradnjah pa je treba razmisliti o posebnem temelju pod pečjo ali ojačitvi nosilnosti lesenih tal/stropa z dodatnimi prečniki. Če se namreč tla pod pečjo začno posedati, sčasoma nastanejo razpoke, skozi katere v prostor uhajajo dimni plini, kar je lahko tudi nevarno. Za varnost poskrbimo tudi tako, da se prepričamo, da v neposredni bližini peči, predvsem v steni tik za pečjo, ni električnih kablov.

Srednje težki tip lončene peči s toplotno močjo 1 kW na kvadratni meter tehta približno 800 kilogramov, stene debeline okoli 7 centimetrov pa so navadno narejene iz šamotnih plošč. Skupna toplotna moč take peči s 4 kvadratnimi metri obodne površine torej dosega 4 kW. Tudi pri srednje velikih pečeh je treba biti pozoren na možnost posedanja podlage pod pečjo. Lahki tip lončene peči ima toplotno moč približno 0,7 kW na kvadratni meter, stene z debelino od 2 do 5 centimetrov pa lahko so, ali pa tudi ne, oblečene v šamotne plošče.

Kakšen tip peči izbrati

In kakšen tip peči izbrati – težki, srednji ali lahki? Odvisno od tega, kaj potrebujemo, saj različen tip peči pomeni različno akumulacijo toplote v prostoru. Težka peč se segreva počasneje, a toploto oddaja še dolgo po tem, ko ogenj v njej že ugasne. Tako peč navadno uporabimo v hiši, v katero stalno živimo. V počitniški hišici ali prostoru, ki ga uporabljamo le občasno (npr. soba za goste v kleti) se bomo verjetneje odločili za lahek tip peči, ki se segreje hitro in se hitro tudi ohladi.

Lončene peči oddajajo toploto s sevanjem in konvekcijo, od odprtih in zaprtih kaminov pa se ločijo po obliki kurišča, obodni površini in materialih, iz katerih so narejene. Površina njihovih sten je večja kot pri kaminih, znotraj pa so obzidane s šamotnimi in opečnimi zidaki, ki povečujejo zmožnost akumuliranja toplote za daljši čas.

Izvedbe sobnih lončenih peči so različne. Lahko gre za prosto stoječo lončeno peč, prenosno lončeno peč, lončeno peč s štedilnikom, lončeno peč z možnostjo toplozračnega ogrevanja ali ogretim sekundarnim zrakom ali pa lončeno peč z vodnim prenosnikom za ogrevanje vode.

Krušne peči in podeželska idila

V starih kmečkih hišah so bile krušne peči eden osrednjih kosov »pohištva«, okoli katerega se je v mrzlih zimskih večerih zbrala vsa družina. Tudi za novejše izvedbe starih dobrih krušnih peči, ki še znajo pričarati nostalgično ozračje kmečke idile, velja, da se uporabljajo za ogrevanje glavnega bivalnega prostora ali več med seboj povezanih prostorov. In ne le to, še vedno oziroma spet se uporabljajo tudi za kuho in peko. Krušne peči so lahko nižje ali višje, danes pa imajo na vrhu pogosto tudi kupolo. Lahko je dvoetažna krušna peč z dvema vrstama prečnic, ki jih na zunanji strani ločuje in hkrati krasi dekorativni relief ali ornament.