Z nizozemskim strokovnjakom za gradnjo, Remcom Knibbe, ki pri svojem delu opaža mnoge nepotrebne napake pri gradnji, ki nas nato silijo v dodatne stroške in delo, smo zbrali nekaj nasvetov na kaj biti pri gradnji in opremi pozorni, da nas kasneje ne bo bolela glava .

http://www.thinkstockphotos.com/

Izberite silikon proti plesni

Na trgu najdete sicer več vrst silikona, a ob kuhinjskem pultu in v kopalnici je izbira tistega, ki je visoko učinkovit z zaščito proti plesni ter vsebuje aktivne sestavine za zaščito pred plesnijo, dobra izbira. Trg sicer ponuja posebna čistilna sredstva, s katerimi z lakoto očistite to črno nesnago, a zakaj bi si delali dodatne stroške, če lahko uporabimo tesnilo, ki prepreči nastanek le te.

Vtičnice ne v kot

Vtičnice namestite tako, da jih do naslednje stene loči vsaj 15 cm. Ko boste naslednjič barvali stanovanje in vam bodo lasje od vseh skritih kotičkov že siveli, bo možnost uporabe majhnega valjarja, odlična rešitev in hvaležni boste strateški gradnji.

http://www.thinkstockphotos.com/

Recite ne mrtvim kotom

Tisti, ki ste poskusili »očarljivost« najemniških stanovanj verjetno veste, da kvaliteta ni povsod na vrhuncu. Je pa res, da so le ta odličen poligon za učenje »česa nato v svoji štalci«ne bomo storili. Ena od težav, na katero lahko naletite, so prav mrtvi koti, ko se v stanovanje vnese oprema, ki ni po meri in praznih lukenj, v katerih pridno domuje prah, ne manjka. Ko pride faza čiščenja, je lahko takšno početje sila zamudno. Zato svetujem, da se pri postavitvi notranje opreme poskušate izogniti praznim prostorom med elementi in zidovi.

Kuhinjske omarice in napa

Če živite v stanovanju brez nape in se ne morete upreti cvrtju, vam priporočam, da zaprete odprtino med zgornjimi omaricami in stropom ali vsaj namestite na vrh omaric časopisni papir. Ko boste namreč želeli očistiti tudi del, ki se ga sicer ne vidi, vam bo ta namig polepšal dan.

http://www.thinkstockphotos.com/

Izolirajte cevi za vodo

O izolaciji se v Sloveniji zadnja leta govori veliko, a kljub temu pri svojem delu še vedno naletim na cevi za vodo brez izolacije. S tem izpostavimo svoj vodovodni sistem zmrzali in dragim posegom v primeru poškodbe in v kolikor teče cev čez vašo spalnico (kar odsvetujem), vas zaradi zvoka namesto ptičjega žvrgolenja zjutraj lahko prebudijo neprijetni zvoki sosedovih odplak .

Okenske police iz marmorja

Police iz marmorja lahko zelo lepo zaokrožijo podobo oken in delujejo kot pravi piedistal, na katerem se bohoti okno in pogled v svet. Da bodo police sijale v vsej svoji lepoti pazite, da pri nakupu izberete tiste, ki ne prepuščajo vode. Ker se v nasprotnem primeru namesto lepega marmorja, na polici znajde kopica madežev.

http://www.thinkstockphotos.com/

Poceni delovna miza

Če si želite dolgo in prostorno delovno mizo, je najceneje kupiti kuhinjski pult v želeni dolžini, na katerega namestimo želene noge za mize. V koliko izberete les in si želite ohraniti naraven videz, jo prej dobro impregnirajte in se s tem izognite vlagi.