Grob urejen vse leto

Za to, da bo grob videti urejen, ne glede na letni čas in praznike, je pomembna že osnovna ureditev groba. Grob z veliko marmorja, peska in nekaj trajnicami bo videti urejen vse leto. Treba bo le od časa do časa očistiti marmor in zamenjati pesek. Vendar tak grob deluje sterilno in se ne vključuje v naravo. Lepši so grobovi z veliko naravnega zelenja in rožami. Če se odločimo, da posadimo enoletnice ali sezonsko cvetje, potem je treba za grob skrbeti redno, ga zalivati, gnojiti in odstranjevati odmrle rastline, sicer bo grob deloval zanemarjeno.

Zasadimo trajnice

Boljša rešitev je, da zasadimo zimzelene trajnice. Med trajnicami so najbolj priljubljeni počasi rastoči bori, brini, ruševje, pušpan, bršljan in trdoleska. Izberemo lahko tudi pokrivne trajnice, ki pokrijejo grob kot blazina, ali nezahtevne trajnice, kot so netreski, homulice, trave. Lahko pa tudi kombiniramo, tako da med zasaditvijo trajnic pustimo prostor za cvetoče enoletnice ali dvoletnice, kar je morda še najbolje. Pri zasaditvi rastlin moramo seveda upoštevali rastne razmere (sonce, senca, polsenca) in dodati pravo zemljo, da bodo rastline uspevale, pa bo grob vse leto lep in urejen. Po sajenju vrhnjo plast zemlje posujemo s posebno zemljo za grobove, ki s črno barvo lepo pokriva površino in ne pušča madežev na kamnitih delih, ali pa posujemo sekance ali lubje, včasih lahko položimo tudi velike kamne.

http://www.thinkstockphotos.com/

Rastline v posodah

Rastline lahko zasadimo tudi v posode in jih postavimo na grob, posebno tedaj, ko je grob večinoma v marmorju. Z njimi dosežemo trajen učinek in grob tako popestrimo, še posebno, če bomo za zasaditev izbrali pravilno kombinacijo rastlin. Pri tem nam lahko z nasvetom pomagajo v vrtnarstvu, kjer bomo rastline kupovali. Večino trajnih zasaditev lahko opravimo prav v tem času. Zato letos, ko urejate grob, pomislite tudi na to, ali bi bil smiseln nekoliko večji poseg. Ob jesenskem urejanju groba pa nikar ne pozabite na pomlad, zato med trajnice zasadite tudi čebulnice, kot so žafrani, nizke narcise in botanične tulipane, ki bodo skladno dopolnjevale že zasajene rastline.

Naredimo aranžma sami

zbira cvetja, ki ga ponujajo cvetličarji, je za 1. november iz leta v leto večja. Prevladujejo krizanteme, vrtnice, gladijole, nageljni, sončnice, gerbere in lilije. Na izbiro je tudi veliko zimzelenja, kot so rožmarin, oljka, lovorikovec, tisa, cipresa, v zadnjem času tudi smreka in lovor. Vse bolj so modni suhe naravne rože in razni dodatki iz narave, kot so les, trta, storži, šipki, cvetovi trav, ločje in plodovi. Lepo je tudi kakovostno svileno cvetje. Tega praviloma zataknemo v naravni zimzelen aranžma. Pri izdelavi cvetličnega aranžmaja za grob moramo paziti, da ne bo preveč kičast. Če oblikujemo manjši aranžma, kombiniramo več vrst zelenja z eno vrsto cvetja, pri velikem aranžmaju pa lahko uporabimo skupine več vrst po strukturi različnega cvetja ter s postavitvijo rož in zelenja dosežemo navidezno ravnotežje. 

http://www.thinkstockphotos.com/