Preverite zasnovo prostora

Preden se lotite dela, se prepričajte, da pod stopniščem ni električne napeljave ali kakih drugih naprav in priključkov. Odstranitev ali premestitev le-teh bi bila namreč prevelik finančni zalogaj. Pod stopniščem so pogosto tudi sestavni deli, ki so videti kot navadni klini ali deli zidov, v resnici pa so pomemben člen za podporo stopnišča. Veliko ohišij je nameščenih zato, da so stopnice strukturno stabilnejše; pod njimi je velika podporna baza.

stopnisce_kuhinja.jpg

Znani so primeri, ko so se stopnice zaradi malomarnosti pri začetnem pregledu zasnove stopnišča zrušile tudi po zaključku vseh del. Poskušajte se izogniti kasnejšemu rušenju zaradi del, ki dokončno poškodujejo stopnišče.

Določite konfiguracijo stopnišča

Vrsta konfiguracije stopnišča vpliva na to, katera dela lahko opravite. Ukrivljene ali zaprte spiralne stopnice so najtežji zalogaj, saj vas čaka dolgočasno rezanje, dimenzioniranje ter eksperimentiranje z dolžinami in širinami. Ob taki obliki stopnišča boste pri nameščanju omar ali kabinetov za shranjevanje omejeni. Možno je, da boste lahko namestili le delovno mizo ali nizek kos pohištva s policami.

stopnisce_dnevna.jpg

Zaključna dela

Pri izbiri, kaj vse boste namestili v prostor pod stopniščem, imate povsem proste roke. Ko ste končali z urejanjem prostora, lahko namestite vrata, ali pa ga pustite odprtega za radovedne poglede obiskovalcev. Vse to je odvisno od funkcije, ki ste jo namenili prostoru. Za bolj estetski videz poskrbite s končno obdelavo prostora, pa naj bo to barvanje, polaganje mavčnih plošč ali druga zaključna dela. Brez teh bo prostor videti nedokončan ter izpostavljen.