Knjiga je praktičen vodnik za vrtnarje, ki želijo svoj vrtiček obdelovati po naravnih metodah, hkrati pa na svojem malem prostoru pridelati zdrav in bogat pridelek, s katerim se bo vso sezono hranila celotna družina.

V knjigi avtorica predstavi štiri osnovna pravila, ki jih moramo upoštevati pri biovrtnarjenju: kompostiranje, s katerim ohranimo tla živa, rodovitna in zdrava; naravno gnojenje, ki dovaja dodatne hranilne snovi, kjer je to potrebno; zastiranje, ki spodbuja življenje v tleh ter ohranja prst vlažno in rahlo; sajenje mešanih kultur – ugodno sosedstvo rastlin namreč spodbudi zdravo rast rastlin ter odžene škodljivce in bolezni.

Ta pravila pa, kot ugotavlja avtorica, znana nemška biovrtnarka Marie-Luise Kreuter, niso posebej alternativna in nova, saj so jih v vaških vrtovih uporabljali že v prejšnjih stoletjih.

V posameznih poglavjih spoznamo naravne metode obdelovanja v zelenjavnem, zeliščnem, sadnem in cvetličnem vrtu.