Klor v vodi

Strašljivo, ampak resnično: klor lahko najdemo tudi v vodi iz pipe. Med toplo prho vdihavate klorovo paro, kar lahko povzroči utrujenost, astmo, bronhitis ter raka na mehurju in prsih. Da se temu izognete, namestite vodni filter za vso hišo, ki bo zmanjšal izpostavljenost kloru.

kopalnica_voda.jpg

Preveč vlage

Ne dopustite, da kopičenje vlage povzroči plesen. Na planetu obstaja več kot deset tisoč vrst plesni, ki z lahkoto uspevajo v vaši kopalnici. Poskrbite za to, da bodo površine, ki vsebujejo stoječo vodo, suhe. Prav tako poskrbite za ustrezno prezračenost prostora. Po vsakem prhanju zaženite ventilator v kopalnici, ki bo vlažen zrak odvajal ven iz stanovanja.

Voda lahko pronica v zidove

Voda lahko pronica v notranjost stene, kar lahko privede do plesni ali celo poškodb zidov. Plesen se širi z razmnožitvijo spor, ki lahko povzročijo alergijske reakcije, ki segajo od blažjih, kot so srbeče oči, izcedek iz nosa in kašelj, do resnejših, na primer kožnih izpuščajev in poslabšanja astme, zato zamenjajte razpokane ploščice, da boste preprečili razraščanje plesni v notranjosti zidov.

Pogosto spregledamo pipo

Razkužite pipo, saj se tam bakterije in virusi gripe zelo hitro nabirajo. Obrišite jo s triodstotno raztopino vodikovega peroksida ali pa uporabite robčke z rastlinskimi olji, ki bodo uničili bakterije in viruse.

kopalnica_pipa.jpg

Močna čistila

Izogibajte se uporabi čistil, ki vsebujejo amonijak in klor, saj dražijo pljuča in povzročajo astmo. Izogibajte se tudi kemijskim čistilom, ki lahko poškodujejo kožo. Izdelajte pasto iz sode bikarbone in vodikovega peroksida, ter pustite maso na kritičnih mestih v kopalnici trideset minut, nato pa površino dobro zdrgnite ter sperite.

Stare barve in stara napeljava

Svinec v barvah lahko poleg učnih težav, epileptičnih napadov in smrti povzroči tudi zmanjšano plodnost. V domu lahko svinec najdemo v starih barvah, posebno v hišah, ki so bile zgrajene pred letom 1978, ter v spojih stare vodovodne napeljave.

Nevarne zavese za prhanje

Zavese za prhanje iz vinila zamenjajte z najlonskimi ali poliestrskimi, ki jih lahko po potrebi tudi operemo. Vinil lahko vsebuje ftalate, ki so nevarni za zdravje reproduktivnih organov.