Organizirajte se

Imate vsa čistila pri roki? Ne? Potem poskrbite, da jih boste imeli. Skupaj dajte čistila za čiščenje kuhinje, kopalnice in drugih površin. Položite jih v vedra skupaj s krpami. Tako ne boste izgubljali časa z iskanjem, ampak boste lahko takoj zavihali rokave. Po uporabi jih posušite in jih shranite v garažo ali v omaro oziroma na polico.

Najprej očistite en prostor, šele nato se lotite drugega. Tako boste imeli ob pogledu nanj občutek, da ste nekaj zares naredili, kar vam bo dalo dodaten zagon za naslednji prostor. Če boste namreč samo obrisali prah ali posesali prostor in videli umazana okna ali razmetane obleke, temu namreč ne bo tako.

p1020999_1024x768.jpg

Nehajte zavlačevati

Nehajte zavlačevati. Čas, ko premlevate, kaj vse morate postoriti in se smilite sami sebi, lahko veliko bolj plodno izkoristite za delo. Pa še vest vas ne bo pekla kasneje. Nikar se ne vdajte taktiki, da danes res niste razpoloženi in da boste kak drug dan delo hitreje in z večjim veseljem opravili. Ne boste. Več umazanije pomeni več in ne manj dela. Začnite že danes in si olajšate jutrišnje delo. Pospravite kup v kotu nagrmadenih oblačil, oblek, igrač, albumov … Sesanje naslednji dan tako ne bo več takšna nočna mora.

Odprite okna

Odgrnite zavesa in odprite okna. Naj svež zrak zajame vaš dom. Vonj po svežem vam bo v spomin priklical vse zabavne stvari, ki jih boste lahko kmalu počeli zunaj, bolje pa boste videli tudi vašo umazanijo – in ugotovili, da je res skrajni čas, da se lotite čiščenja.

open_window_spring_is_here_fresh_air.jpg

Spoštujte delo

Čiščenje prostora ne naredi le vizualno lepega, ampak tudi veliko bolj zdravega. Bakterije, plesen in insekti niso nekaj, s čimer bi radi živeli, kajne? Poskrbite torej za varen dom za svoje najdražje. Prenehajte misliti samo na to, da je čiščenje zgolj nadloga, ki vam jemlje čas, ki bi ga sicer lahko izkoristili za zabavo.

Svetla stran

Vsaka stvar ima svojo svetlo stran. Tudi čiščenje. Delo ima lahko namreč tudi zelo terapevtski učinek. Ker se med njim gibljemo, pokurimo tudi kar nekaj kalorij. Ob premikanju stvari se boste zagotovo spomnili tudi, kje ste jih dobili in kako zelo ste bili navdušeni, ko ste jih prvikrat zagledali. Morda pa boste uvideli tudi, kako bi prostor lahko še polepšali.