Hladna notranjost

Da se poleti med štirimi stenami ne boste počutili kot v savni, si omislite klimatsko napravo ali ventilator. Klimatsko napravo redno vzdržujte. Menjajte filter in čistite kondenzacijsko cevko. Redno brišite prah z lopatic ventilatorja in preglejte, če se med delovanjem majejo. Če se, pritrdite vijake.

Preverite tudi, kako dobro tesnijo vaša okna in vrata. Vse morebitne pomanjkljivosti odpravite. Za hladen zrak namreč plačujete, zato le poskrbite, da vam ne bo kar tako uhajal ven.

um_3lite_slider_jpg.jpg

Skrb za zunanjost

Izkoristite lepe dni. Očistite okna in njihove zunanje okvirje. Če je potrebno, jih prebarvajte, vse morebitne poškodbe pa sanirajte. Poskrbite za urejen vrt, zasadite nekaj lepih rož, ki ne potrebujejo veliko nege, in redno kosite trato (poleti je sicer bolje trato pustiti nekoliko daljšo, saj se korenine v tem primeru ne sušijo tako hitro). Dobro preglejte drevesa in rastline. Če so jih napadli škodljivci, jih odstranite, če so začeli gniti ali se sušiti, jih izruvajte in zdravim omogočite več prostora za rast.

Rastline zalivajte zjutraj. Tako se bo lahko voda v zemljo vpijala skozi ves dan in popolnoma nahranila vse koreninske sisteme. Preden se lotite dela, preverite, če morda zaradi prevelike vročine ni v uveljavi začasna prepoved zalivanja.

Drevesa dajejo zelo dobrodošlo senco, a pazite, da se veje in korenine ne bodo razrasle tako, da bi ogrozile vašo hišo oziroma dovoz ali poti. Če sadite novo drevo, pazite, da ga boste posadili dovolj stran od hiše in električne napeljave, da ob morebitnem udaru strele ne bo padlo na hišo. Preglejte, v kakšnem stanju je drevo. Če se na to ne spoznate, pokličite strokovnjaka.

dunedin_residential_landscaping_tbec.jpg

Garaža

Nevarni materiali, kot so barve, laki in tekočine, morajo biti ustrezno uskladiščeni. Toplotno občutljivih snovi in hitro vnetljivih materialov ne hranite v garaži. Poglejte po tleh. Če opazite oljne madeže, peljite avto na servis. Otrokom ne dovolite, da bi se sami zadrževali v garaži. Orodje imejte zaklenjeno v omari. Gnojila, škropiva in pesticide hranite izven dosega otroških rok. Razmislite o organskem vrtnarjenju in drugih nestrupenih alternativah.

Dovozi in poti

Preglejte tlakovce – če opazite poškodbe, jih sanirajte. Tako boste zmanjšali možnost padcev ali zdrsov. Če med posameznimi tlakovci opazite plevel, ga ne pulite. Tako boste namreč odstranili le zgornji del plevela, korenina pa bo ostala nedotaknjena in neželeno zelenje bo znova pokukalo ven že čez nekaj tednov. Raje v čajniku zavrite vodo in z njo prelijte plevel. Preprosto in učinkovito!