Tako kot les ali kateri koli drug material imajo tudi mavčne plošče značilnosti, ki jih moramo poznati in upoštevati, da bomo z njimi zadovoljni. Mavčne plošče največkrat izberemo, ker si želimo površino, ki ne bo le prijetna na otip, ampak nam bo omogočala tudi enostavno vzdrževanje in raznolike možnosti obdelave z barvami, tapetami ali ometi. Da bo površina plošč primerno ravna in gladka, je treba zgladiti stike med ploščami (fugiranje) in prekriti vijake (izravnavanje). Razpok na teh mestih gotovo ne bo, če se bomo držali navodil in uporabili za to namenjene materiale. Ker so plošče iz mavca, je edino prav, da je tudi material za izravnavo površine izdelan na mavčni osnovi, saj bo deloval podobno kot plošče – toplo in zdravo.

Mavčne plošče se praviloma pritrjujejo na ogrodje iz lesenih ali kovinskih letev. Kadar oblagamo ostrešje, se vsi premiki ostrešja, ki jih povzročata sneg in veter, prenašajo na mavčne obloge. Da bi stike med ploščami zavarovali pred pokanjem, jih je treba ojačiti z mrežastimi trakovi.

Predelne stene iz mavčnih plošč so lažje od zidanih, kar je prednost, po drugi strani pa lahko ob močnih premikih zanihajo. Zato na mestih, kjer se mavčne stene stikajo z zidanimi, vedno izdelamo tako imenovani drsni stik. Izdelava drsnega stika zagotavlja, da stik med mavčno in zidano steno ne bo razpokal, za las tanka razpoka, ki se lahko pojavi, pa je skoraj nevidna in jo prekrije že barva. Napačno je take vogale kitati z elastičnim silikonskim ali akrilnim kitom, ki se že po kratkem času odlepi, nastale razpoke pa je zelo nerodno popravljati.

Pri predelnih stenah z dvojno oblogo iz mavčnih plošč uporaba mrežastega armirnega traku na stiku ni potrebna, če uporabimo posebno maso Knauf Uniflot ali Knauf Royal.

Za stik med poševno streho in steno so nam prav tako na voljo že preizkušene rešitve – poseben plastični profil, ki se na mestu pregiba lahko premika, ali papirni trak, ojačen s trakovi aluminija.

Natančna navodila za izdelavo lahko pridobite pri tehničnih zastopnikih (e-pošta: info@knauf.si ali info@kalcer.si).