Mitja Petkovšek o bivanju v hiši

»Sedaj, ko že nekaj časa bivam in uživam v moji pasivni hiši, vidim, da je bila odločitev o gradnji pasivne hiše vsekakor pravilna. Pred vselitvijo sva z Mojco slišala veliko napačnih predstav o bivanju v pasivni hiši, vendar je življenje popolnoma običajno, le udobnejše, prijetnejše in cenejše. Ena teh napačnih predstav je povezana z odpiranjem oken, seveda lahko tudi v najini hiši odpirava okna, a za to ni več nikakršne potrebe. Samodejno prezračevanje je čudovita stvar, sedaj ne rabiva več razmišljati kdaj bova odpirala okna, da prezračiva. Gostje so vedno znova navdušeni nad zrakom v hiši. Strošek energije za ogrevanje je zanemarljiv (43-50 eur na leto). Sončni in notranji dobitki so res neverjetni, sedaj vidim, da imajo izredno velik vpliv na energijsko bilanco hiše. Ko na leden zimski dan sije sonce, se potreba po ogrevanju drastično zmanjša in ko stojiš ob oknu nikakor ne moreš ugotoviti, da je zunaj ledeno hladno, saj je tudi ob oknu temperatura izredno visoka. Vesel sem, da sem vseskozi sodeloval z ljudmi, ki sem jim zaupal in so »obljubo« pasivne hiše tudi uresničili.«

primus_d137d_mitja_petkovsek.jpg

O hiši Primus-D 137d

Hišo Primus-D 137d iz skupine AVANTGARDE odlikuje sodobno oblikovanje, izjemno racionalen tloris ter visoka energetska varčnost. Hiša je grajena v standardu pasivne hiše, z vgrajenim sistemom prezračevanja izpolnjuje pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev. Potreba po energiji za ogrevanje znaša ≤ 10 kWh/m2a. Zaradi velikega deleža uporabljene naravne izolacije, celuloza in lesna vlakna, ter izjemno majhne potrebe po energiji za ogrevanje se hiša uvršča v najvišji rang subvencij Eko sklada. Toploto za ogrevanje in pripravo tople vode zagotavlja toplotna črpalka zemlja-voda.

O aktivni hiši Lumar

Aktivna hiša Lumar je vizija o gradnji objektov, ki nudijo uporabniku zdravo in udobno bivanje brez negativnega vpliva na okolje. Obravnava vidik bivalnega ugodja, vpliva na okolje in vidik rabe energije. Bivalno ugodje se izraža s kvaliteto naravne osvetlitve prostorov, svežim zrakom in akustičnim ugodjem. S skrbno izbranimi vgrajenimi materiali in z izkoriščanjem obnovljivih virov energije je zmanjšan vpliv stavbe na okolje. Solarna energija je eden od pomembnih virov, ki se ga izkorišča aktivno s sprejemniki sončne energije in fotovoltaiko ali pasivno s toplotnimi dobitki skozi okna. Stavbni ovoj je energijsko učinkovit, s premišljeno izbiro posameznih komponent, ki odgovarjajo zahtevam lokacije in bivalnim potrebam. Z uporabo inteligentnih inštalacij pa se optimira raba energije. Toploto za ogrevanje in pripravo tople vode zagotavlja toplotna črpalka zrak-voda.

Super jesenske ugodnosti in novosti

Na dogodku vas bodo ekipa Lumarja seznanila tudi s številnimi jesenskimi ugodnostmi. Za 15 izbranih najbolj iskanih nizkoenergijskih hiš Lumar so pripravili akcijo SUPER KLJUČ. Nakup hiše Lumar še nikoli ni bil tako enostaven, preprost, udoben in ugoden. S strani predstavnika banke boste lahko pridobili tudi osnovne informacije o možnostih financiranja vaše bodoče hiše Lumar. Pripravili so tudi posebno akcijsko ponudbo SUPER PRESTIGE za vse, ki boste svojo sanjsko hišo gradili po individualni idejni zasnovi, ali se odločili za drugo tipsko hišo Lumar.

Predstavitev strokovnjakov

Lumarjevi strokovnjaki vam bodo predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje pasivnih in nizkoenergijskih hiš Lumar ter z veseljem odgovarjali na vaša vprašanja v zvezi z gradnjo. Prisotni bodo tudi strokovnjaki s področja ogrevanja in prezračevanja, ki vam bodo lahko podrobno predstavili sisteme prezračevanja in ogrevanja, vgrajene v nizkoenergijske in pasivne hiše Lumar. Na Lumarjevih dnevih odprtih vrat se bo ponovno s svojimi Hybrid vozila predstavila Toyota, ki bo omogočila testne vožnje.