Dnevna soba

Na sredino sobe položite preprogo. Nanjo postavite dvosed z nogami, in sicer tako, da bodo sprednje noge ležale na preprogi, zadnje pa ne, in tako, da boste lahko neovirano hodili okoli nje. Pred dvosed položiti eno ali dve klubski mizici, televizijski sprejemnik pa namestite na steno. Prostor za kavčem izkoristite za domačo pisarno. Ob zofo postavite ozko mizo, nižjo ob naslonjala kavča, ob njo pa stol. Pazite da bo šel pod mizo. Prebarvajte ga z živo barvo. Ko pridejo gosti, dajte stol ob steno, pisalno mizo pa uporabite za serviranje hrane.

Če je vaša dnevna soba tudi domača pisarna, pazite da ne bo popolnoma prevzela prostora. Kupite manjšo mizo s predalniki oziroma predalnike postavite pod mizo. Kotička med seboj povežite z lepo namizno lučjo.

550_100181740.jpg

Po večini je v manjših stanovanjih v dnevni sobi dovolj prostora le za kavč, mizico in morda stol - zagotovo ne dovolj, da bi lahko posedli skupino prijateljev. Ta problem lahko zelo enostavno in poceni rešite tako, da kupite peno za blazine, jo razrežete na želeno velikost in jo prekrijete z lepo tkanino, ki se ujema z opremo sobe. Blago zlepite z lepilom. Dobili boste udobna sedala, ki jih boste lahko po zabavi hitro pospravili.

Prostor popestrite z okrasnimi blazinami, preprogami in lepo namizno svetilko. Ob steno postavite knjižno omaro. Ta naj sega od vrha do tal. Vanjo pospravite stvari, ki so vam bile doslej v napoto. Omaro zakrijte z zaveso. Namestite jo čisto pod strop, s čimer ga boste vizualno povišali. Tkanino lahko dodatno okrasite tudi z ornamentom.

Kuhinja

Izkoristite vertikalne površine. Na steno namestite magnetni trak in ga uporabite za shranjevanje nožev, ponve in posode pa obesite na kavlje. Posode, ki jih redko uporabljate, postavite na kuhinjske omarice.

550_sip938554.jpg

Dekoracija

Če ne želite zabijati žebljev v steno, kupite večjo barvito dekoracijo in jo položite na tla. Če vam stropna luč ni všeč, pa nimate denarja za novo, poskusite  naslednje: kupite šal ali tkanino in z njo prekrijte svetilo. Pazite, da tkanina ne bo preblizu luči, da se ne bo zaradi vročine vnela. Prekrijte prazne bele stene. Kupite plutovinasto ploščo in jo obesite na steno. Nanjo pritrdite fotografije, izrezke iz revij ... Če želite, lahko ploščo tudi obrobite.

Kupite večnamensko pohištvo. Denimo posteljo s predalniki, otomane s prostorom za shranjevanje, ki vam lahko služijo tudi kot kavne mizice, raztegljive kavče ... Ko kupujete dodatke, kupite takšne s teksturo, ki bodo nadomestili pomanjkanje arhitekturnih detajlov.

550_100077024.jpg

Uporabnost in red

Grde kose pohištva, kot je denimo jekleni pisarniški predalnik, zakrijte s tkanino. Postavite ga v kot, na vrh pa položite dekoracijo. S tkanino lahko zakrijete tudi prostor pod pisalno mizo. Tkanino položite čez mizo, da vam ne bo lezla dol, nanjo pa položite stekleno ploščo. Pod mizo lahko daste tiskalnik, faks, druge elektronske naprave ter stvari, ki kvarijo lepo podobo sobe.

Dokumente, papirje in pisarniški material pospravite v lepe škatle s pokrovom in jih položite na police. Označite jih, da boste vedeli, kaj je v kateri. Izkoristite vertikalne površine nad knjižnimi policami, omaricami in policami ter pod umivalniki, pulti in mizami. Kupite plastične prozorne škatle ali lične košare in vanje razporedite stvari. Vse še dodatno označite, da boste v hipu našli tisto, kar potrebujete.

Da bo pogled na knjižno polico lep, knjige in dekoracijo razmestite po barvi in velikosti, zgoščenke, revije, papirje in druge drobnarije pa v lične škatle. Za piko na i dodajte še nekaj barvitih dodatkov: fotografij ali spominkov, ki vam kaj pomenijo. Nikoli ne napolnite celega prostora, pustite, da diha.

Več praktičnih rešitev za ureditev majhnega stanovanja poiščite v naši fotogaleriji.