Vastu kot močno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju uporabi prostor kot pomoč pri tem, kako si lahko izboljšamo kvaliteto življenja. A ne smemo pozabiti, da se ta kvaliteta ne zrcali samo v tem, da se vsi bolje počutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, čeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele našega življenja: posel, finance, zdravje, ljubezen...

Ker vemo, da prostor s svojo ureditvijo neizbežno vpliva na tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje... (to v zadnjem času s številnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika), je jasno, da zakonitost deluje tudi obrnjeno. Da z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove priložnosti, nove poti, blaginjo in ljubezen. Tukaj pa je znanje vastuja neprecenljivo in prav tako znanje o petih naravnih elementih, ki jih najdemo tako v nas samih kot tudi v prostoru, kjer živimo. Poskusimo se vsak dan sproti zavedati pomena in prisotnosti teh elementov ter vzpostaviti manjkajočo povezavo. Samo ko povezava obstaja, obstaja tok energije, ki lahko ustvarja ali spreminja stvari.

Zemlja

Vsi smo neločljivo povezani z zemljo. Čeprav ni prvi, pa je najpomembnejši element. V našem telesu predstavlja kosti, v prostoru pa območje jugozahoda. Daje stabilnost in podporo. Če je element zemlje v hiši ali stanovanju v ravnovesju, čutimo podporo v vseh svojih prizadevanjih in delovanjih. Povezan je s čutilom vonja.

Poglejte, kaj imate na jugozahodu vašega stanovanja ali hiše. Je ta del težak, stabilen, masiven? Ali je pretirano odprt, tako da se ta stabilnost ne more izraziti?

Zemlja, kamni, kvadratne oblike, zemeljske barve na tem delu so pomembni.

Voda

Se zavedate prisotnosti elementa vode v svojem telesu? Naše telo je sestavljeno iz vsaj 70 odstotkov vode, ki vključuje sol, enako sol, kot je v morju in je tako pomembna za prenos informacij. Ko element vode v našem prostoru ni v ravnovesju, lahko doživljamo finančne ovire. Voda je tok denarja in tok energije, ki ga privablja. V stanovanju ali hiši je povezana z območjem severovzhoda. Poglejte, kaj je na severovzhodu vašega stanovanja. Ali vam morda te del manjka, imate na njem kuhinjo ali jedilnico? Vodni elementi v tem delu (a ne stranišče!) ustvarijo manjkajoče ravnovesje, prav tako modra barva ali rumeno-zlata, okrogle oblike, slike slapov ali vode... Povezana je s čutilom okusa.

Ogenj

Zavedajte se toplote in prebavnega ognja v svojem telesu, poglejte v Sonce. Le kaj bi brez njega? Čeprav veliko preveč razširjen v svetu, ima svojo veliko pomembnost, če ga pravilno uporabljamo. Povezan je s čutilom vida, v prostoru pa z območjem jugovzhoda. Če element ognja v našem stanovanju ni v ravnovesju, lahko čutimo zastoje in frustracije ter velikokrat tudi slabše zdravje. Ko je v ravnovesju, imamo moč delovanja in spreminjanja stvari, moč transformacije in smo izredno produktivni. Na jugovzhodu hiše je zato treba elementu ognja dati prostor, lahko s kaminom, kakšno svečo, rdečo barvo, trikotno obliko...

Zrak

Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa. Brez vode kakšen dan. Brez zraka pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom, je dihanje, zato je še kako pomembno, da se naučimo pravilno dihati. Element zraka je povezan s čutilom dotika, v prostoru pa z območjem severozahoda. Z našo komunikacijo, odnosi, mentalno in čustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izraženo neravnovesje na področju severozahoda, se to največkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter čustvenih težavah. Če imate s tem težave, poglejte malo vaše področje severozahoda znotraj stanovanja. Morda je tudi rešitev.

Prostor

Element prostora je direktno povezan z zvokom in tišino, s čutilom sluha. Iz njega so vse stvari nastale, je njihova osnova. Predstavlja središče vsakega prostora in zelo pomembno je, da je prost in neobtežen. Prost in neobtežen omogoči pravilno gibanje življenjske energije v prostoru in prav tako številne priložnosti in uspeh. Kakšen je središčni del vaše hiše, stanovanja ali spalnice? Moč življenjskega prostora, v katerem živimo, je v tem, da nam lahko pomaga ustvariti tako iskano ravnovesje, obilje in harmonijo. A spremembe moramo narediti sami. Zato – ne čakajte, delujte!

Tina Pipan
vastu in djotiš svetovalka
www.eroja.si