Povezava je obojestranska. Ključ do uspeha , zdravja in dobrega počutja pa je vedno v življenjski energiji, oziroma v nemotenem pretoku življenjske energije. Tako na nivoju zdravja - konkretno v telesu - , kot na nivoju odnosov ali komunikacije, ter čisto konkretno pri denarju in financah. Denar je energija - tok energije. Življenjska energija - prana ali či - pa se lahko vzpostavi in nemoteno teče vedno samo v usklajenem odnosu. Zato je zelo pomembno vzpostaviti usklajen odnos med človekom in prostorom, ker tako energija lahko steče in s tem odnosi, komunikacija, zdravje in seveda tudi denar. Prostor in njegova ureditev je samo odsev tistega, kar se dogaja v nas in okrog nas. Pravilno urejen prostor zato odpira mnoga vrata, tudi tista v nas samih.

Za tiste, ki ne poznate še Vastuja, naj zapišem takole: Vastu je tisočletja staro znanje o tem, na kakšen način graditi hišo, urediti ali preurediti stanovanje in poslovni prostor, vrt in okolico na način, da bo ustvarjen prostor v skladu z naravnimi silami in zakonitostmi ter nami osebno, takšnimi kot smo - edinstvenimi in posebnimi. Če je Ayurveda medicina za ljudi, je Vastu medicina za prostore v katerih živimo. Obe znanji pa se skupaj z djotišem - znanjem o naravnih ritmih - povezujejo v neločljivo celoto. Vastu je pravzaprav izvor pri nas bolj poznanega Feng Shuija. Iz vidika zdravja, obilja in življenjske energije je po Vastuju izredno pomemben sever, severovzhod in vzhod. Posebej severovzhod.

Pomen smeri neba

Severovzhod je stičišče dveh pomembnih energijskih tokov. Iz severa priteka magnetna sila in orgonska energija, iz vzhoda energija Sonca - življenja, moči, znanja, ustvarjalnosti, plodnosti, tudi zdravja. Zelo pomembno je, da področje med severom in vzhodom v stanovanju ni obteženo, zaprto, umazano ali kako drugače zanemarjeno . In ker to na nek način odseva samo naša lastna neravnovesja, lahko s tem, ko začnemo odpirati, čistiti ali kako drugače na pravilen način urejati to področje našega domovanja, odpremo vrata v spremembe na področju življenjske energije, zdravja in obilja. Na severovzhodu namreč energija v prostor vstopa in to področje imenujemo tudi "prolaz do bogov" ali "bohkov kot". Uredite si severovzhod kot področje miru ali duhovnega, kakorkoli si ga že vi predstavljate. Naj bo čisto, prosto in urejeno. Ker je to področje elementa vode, postavite sem kakšno fontano ali posodo z vodo, slike z motivi vode - saj voda je tok denarja, tok materialnega in duhovnega napredka. In s spremembami v prostoru opazujte kako se počasi dogajajo spremembe tudi v vas.

V primeru večjega neravnovesja na področju severa, severovzhoda ali vzhoda: manjkajoči del stanovanja ali obteženost, ki se jo ne more odpraviti (npr stopnice), Wc na tem delu, si lahko vsaj malo pomagate z pravilno izbranimi barvami, ki pa morajo biti vedno tudi osebno prilagojene. Zelo močan ali učinkovit način za pomoč so tudi Jantre. Vedno me lahko pokličete ali kontaktirate za brezplačen nasvet o tem, katera jantra je tista, ki pomaga vzpostaviti ravnovesje v nekem delu stanovanja ali nekem področju življenja. Pri gradnji in projektiranju hiše je torej zelo pomembno tisto, kar postavimo na ta področja. Naj omenim še to, da kopalnica zelo ustreza severu, severovzhodu ali vzhodu, a na žalost WC ne. V primeru da želite imeti to dvoje združeno, raje premislite o namestitvi le te na severozahod ali še bolje zahod.

Tina Pipan, vastu in djotiš svetovalka
www.eroja.si, tina.pipan@eroja.si, 031 509 130