Nered v kuhinji

Papirnate brisače, krpe, podstavki, papirji z recepti … Vsi nagrmadeni v bližini štedilnika, pripravljeni, da se vžgejo. Je torej kaj čudnega, da se kar 41 odstotkov kuhinjskih požarov začne v kuhinji? Gorljivi materiali naj bodo vsaj kak meter stran od ognja. Nikoli ne pustite prižganega štedilnika oziroma jedi, ki se kuhajo ali pečejo, brez nadzora.

02_hazard.jpg

Električna napeljava

V napeljavi pogosto ne vidimo nevarnosti, saj je skrita za steno in je ne vidimo. Vendar pa mnogo požarov izbruhne tudi zaradi elektrike, zaradi česar nastane velika materialna škoda. Že z na videz neškodljivim dejanjem, kot je privijanje vijaka v steno, ko želite obesiti ogledalo, lahko poškodujete žice v steni. Nevarnost lahko zmanjšate z namestitvijo varnostnih odklopnikov. Ta varovala bodo zaznala napake v električnem krogu - na primer iskrice, ki se pojavijo zaradi neprimerne izolacije ali kratkega stika - in izključila tok, še preden pride do požara.

06_hazard.jpg

Starinske naprave

Nekaj desetletij star ventilator, ki ste ga našli na babičinem podstrešju, industrijska luč, ki ste jo našli v starinarnici, ali pa vintage kromiran aparat za kavo so sicer lahko videti odlično in še vedno delujejo, vendar pa niso narejeni po današnjih varnostnih predpisih. Kabli v takšnih napravah so lahko obrabljeni ali poškodovani, zato jih raje dajte zamenjati. Morda pa je bolje, da ostanete pri novejših in varnejših napravah.

05_hazard.jpg

Kje je še dobro biti previden?

Nevarnost predstavljajo tudi zrahljane vtičnice. Če opazite, da vtičnice niso več dobro pritrjene, jih zamenjajte. Pazljivi morate biti tudi pri sušilnem stroju. Ni dovolj, da čistite le filtre, občasno je treba očistiti tudi notranjost in ohišje. Če ne veste, kako, raje pokličite profesionalca. Redno skrbite tudi za čiščenje dimnika, da ne pride do vžiga saj. Kurilnica mora biti čista, predvsem prostori okrog peči. Posebno bodite pozorni na žagovino in druge gorljive materiale.