Otroško sobo opremljamo za daljše časovno obdobje, zato načrtujemo razporeditev pohištva tako, da ga ne bo treba veliko spreminjati. Opremo je potrebno prilagoditi starosti otroka, če je mlajši potrebuje prostor za igro, kasneje za učenje.

Če prostor dopušča, je zelo funkcionalna vgradna omara, saj je poleg garderobe primerna tudi za shranjevanje igrač in knjig. Postelja je lahko na tleh ali pa dvignjena od tal in je spodaj prostor za omare ali pisalno mizo. Širina postelje na tleh je lahko od 120 do 160 cm. Pisalno mizo obrnemo tako, da bo imela dovolj dnevne svetlobe. Če je otrok desničar, naj pada svetloba z leve strani in obratno.

Sodelujte pri izbiri

Otrok naj sodeluje pri izbiri barv, dodatkov in dekoracije, ki pa se lahko z njegovim odraščanjem spreminjajo. Če je pohištvo bele barve, so lahko stene bolj živih barv ali opremljene s fototapetami. Če pa je pohištvo v barvah, pa naj bodo stene bele ali na določenih delih polepljene z dekorativnimi nalepkami. Lahko pa dekorativne nalepke uporabimo tudi na drsnih vratih vgradnih omar.

Pohištvo je lahko tipsko ali narejeno po meri. Naj bo čim bolj trpežno in odporno proti mehanskim poškodbam, tako da bo čim dlje obstojno, ter preprosto za vzdrževanje. Končna obdelava je lahko barvanje, a je taka površina bolj občutljiva na mehanske poškodbe kot les v furnirani in masivni izvedbi.

Tudi talne obloge naj bodo enostavne za vzdrževanje, zato predlagamo parket. Izbrati moramo trdo vrsto lesa, ki ga zaščitimo z visoko kvalitetnim lakom. Poleg stropnih luči izberemo stenske in dobro namizno luč, ki osvetli čim večjo površino za učenje. Pomembno je, da so luči v prostoru pravilno razporejene in usmerjene.

Več na:

http://pevc-arhitekti.si/