Dilexova obsežna ponudba različnih kompresorjev je namenjena tako profesionalnim kot tudi domačim uporabnikom, ki posegajo po manjših napravah. V njihovi ponudbi je tudi linija terenskih kompresorjev. Njihova prednost je prenosljivost, saj so izdelane kot prenosne terenske naprave. Vse razen modela EG 260/8/6 so opremljene z velikimi kolesi in zložljivimi transportnimi ročaji, ki pa jih ta model niti ne potrebuje. Kompresor iz prepoznavnega modrega segmenta Basic Line namreč tehta le devetnajst kilogramov in ga je moč prenašati z eno roko. Kljub majhnosti pa je presenetljiva njegova robustnost, saj je ročaj del kovinskega okvirja, ki napravo varuje pred poškodbami. 1,5 kW enostopenjski kompresor je opremljen s 6-litrsko tlačno posodo, namenjen pa je za občasno domačo in zunanjo uporabo, pri kateri niso potrebne velike količine stisnjenega zraka.

Z mislijo na dolgo življenjsko dobo

Najboljši kompromis med mobilnostjo in močjo pomenijo prenosljivi batni kompresorji Professional Line. Ustvarijo deset barov pritiska, opremljeni pa so z 10-, 20- ali 24-litrskimi tlačnimi posodami. Po njih največkrat posežejo obrtniki, ki veliko delajo na terenu – mizarji, parketarji, krovci in drugi. Vse prenosne kompresorje Professional Line pred poškodbami varuje kovinski okvir, katerega del je tudi zložljivi ročaj za transport na velikih gumiranih kolesih. Kako kompresorji Elektro Maschinen dosežejo dolgotrajno življenjsko dobo, najbolje pokaže model EG 400/10/24 s 24-litrsko tlačno posodo z izpustom kondenzata – večji blok motorja omogoča boljše mazanje, ventili črpalke so iz nerjavečega jekla, posebni pa so tudi vetrnica za hlajenje in razbremenitveni ventili za manjšo obremenitev motorja ob zagonu. Model je opremljen tudi z dvocilindrsko »V« glavo, s pomočjo katere dosežemo večji pretok zraka, kar posledično pomeni manj vklopov kompresorja.

Proti naprednejšim modelom

Najbolj zmogljivi batni kompresorji Professional Line se uporabljajo v delavnicah in proizvodnjah. Večji kompresorji nimajo direktnega prenosa, temveč ta poteka preko jermena, ki je zaščiten s kovinsko kletko ali plastičnim ohišjem. Prednost prvega sta večja zračnost in boljša zaščita pred poškodbami, medtem ko plastično ohišje ustvarja bolj usmerjen zračni tok ter preprečuje dostop prašnim delcem in umazaniji. V črni ponudbi Professional Line izstopa model EV 500/9/200, pokončni batni kompresor z dvovaljnim dvostopenjskim agregatom. Tako kot drugi kompresorji Elektro Maschinen je tudi ta opremljen z zanesljivim tlačnim stikalom Condor, zaradi pokončne postavitve tlačne posode pa zavzame bistveno manj prostora kot primerljivi horizontalni modeli, zaradi česar je še zlasti primeren za manjše delavnice.

Tudi za industrijo in proizvodne obrate

Največji batni kompresorji Elektro Maschinen, ki pripadajo robustni seriji Industry Line, so pravi »delovni konji«. Pri dveh modelih so nameščena transportna kolesa, sicer pa gre za statične orjake – prostornina tlačnih posod teh kompresorjev se namreč začne pri 270 litrih in sega vse do 900 litrov pri največjem modelu. Za tekoče delovanje modela E 1795/11/900 skrbita visoko zmogljiva »V« kompresorska črpalka s cilindri iz sive litine in dvojni hladilnik zraka, opremljen pa je tudi z nadzorno omarico. Kompresorji Industry Line so namenjeni uporabi v večjih obrtniških delavnicah, najdemo pa jih tudi v proizvodnji, pri krovcih, vulkanizerjih in domačih mojstrih. Kompresorjev Elektro Maschinen številni uporabniki očitno ne izberejo zaman, pa naj gre za izkušene profesionalce ali nezahtevne domače uporabnike. (jb)