Na Obali povprečni stroški ogrevanja dosegajo dobrih tisoč evrov na leto. Več kot dvakrat toliko pa za ogrevanje plačujejo v Zgornjesavski dolini. V Ljubljani povprečni stroški ogrevanja dosegajo 1420 evrov v Mariboru pa še za 36 evrov več. Videoporočilo si lahko ogledate na spletni strani www.pozitivnaenergija.si.

Če želite ugotoviti stroške v primeru zamenjave sistema ali energenta, ki ga uporabljate za ogrevanje, obiščite brezplačnega energetskega svetovalca porabimanj.si. Omogoča vam hitro preigravanje različnih variant, hkrati pa vam ponuja tudi vpogled v emisije ogljikovega dioksida in porabo energije na letni ravni ter izračun prihrankov pri spremembi ravnanja in investicijah, kot so izolacija in menjava oken.

Oglejmo si primer izračuna možnih prihrankov za štirideset let staro slabo izolirano hišo, ki se ogreva na kurilno olje. Letni strošek za ogrevanje je 2533 evrov. Z ukrepi za učinkovito rabo energije kot so 15-centimetrska izolacija sten, 20-centimetrska izolacija strehe in znižanje temperature v prostorih za tri stopinje Celzija se strošek zmanjša na približno 1680 evrov. V kolikor bi se odločili za nov kotel na pelete bi za ogrevanje plačevali približno 1090 evrov letno, vgradnja pravilno dimenzionirane toplotne črpalke pa bi strošek ogrevanja znižala na približno 970 evrov. Če razmišljate o menjavi ogrevalnega sistema, obiščite portal www.pozitivnaenergija.si, kjer boste našli največjo ponudbo toplotnih črpalk na enem mestu, s popustom na črpalke in dveletnim popustom za električno energijo.

Pri ugotavljanju možnih prihrankov boste ugotovili, da se vaši stroški ogrevanja lahko zmanjšajo tudi za 70 odstotkov in več, ne da bi vas zeblo. Seveda pa na to vpliva več dejavnikov, kot so izolacija sten, kakovost oken, temperatura, ki jo želite vzdrževati v prostoru in podobno. Spletni svetovalec porabimanj.si vam bo v pomoč pri izbiri variante, ki se vam glede na investicijo najbolj splača. Lahko ga najdete tudi na straneh Petrola, HSE in Energije plus.