Ponošeni šik je v zadnjih nekaj letih pridobil mnogo občudovalcev, zlasti med tistimi, ki so naveličani sodobnega estetskega minimalizma in živahnih barv. Restavriranje starih predmetov postaja vse bolj priljubljeno, beli odtenki pa se zlahka vklopijo v dnevne sobe, spalnice in ne nazadnje kuhinje. Dekorativne škatle, vaze za cvetje in krožniki so lahko videti fantastično v tem stilu, še bolj atraktivni pa so večji kosi pohištva, kot so stoli, mize, omare in komode.

ponoseni_sik_2.jpg

Romantika in duh preteklosti

Oblikovalka iz Reke Biljana Pantelić Adžaga se z izdelavo elementov notranje opreme v slogu ponošenega šika ukvarja štiri leta. Svojo ljubezen do slikarstva je tako postopoma zamenjala z barvanjem pohištva, ki se ga je hitro naučila na ustvarjalni delavnici: »Ponošeni šik dom napolni z romantiko in duhom prejšnjega časa. To je stil z zgodbo, ki ima svojo preteklost in osebni karakter.« Dizajnerka pravi, da je med najljubše značilnosti tega sloga spadajo ravno njegova enostavnost, eleganca in duh romantike.

ponoseni_sik_h.jpg

Cvetlični motivi, obrabljeni robovi, nežne pastelne barve

Ponošeni šik vedno znova navduši z apliciranimi cvetlicami, pastelnimi barvami, rahlo obrabljenimi robovi notranje opreme in okrasja ter medeninastimi ročaji. Omenjeni stil sicer nima podstilov, je pa sestavni del nekaterih drugih slogov, na primer francoskega rustikalnega in vintage stila. Odvisno od načina, kako je obdelan kos pohištva, lahko le-ta spada v katero koli našteto skupino.

ponoseni_sik_3.jpg

Imate radi na videz nedokončano ali obrabljeno pohištvo iz preteklosti? Če želite vaše moderno domovanje spremeniti v romantično zatočišče, je ponošeni šik idealna izbira. Podobno kot hrvaška oblikovalka lahko kose starega pohištva prebarvate kar sami ali jim ob robovih spraskate barvo ter jim tako vdahnete novo življenje.

Več posnetkov notranje opreme v slogu ponošenega šika pa si oglejte v naši fotogaleriji.