V kolikor želite izvedeti tudi sami kaj več o tem kako pravilno ravnati s svojo talno oblogo ali morda kako se pravilno lotiti polaganja talne obloge, pišite na svetovanje@alpod.si. Odgovorili vam bodo zasebno, najbolj pogosta vprašanja pa bomo tudi objavili.

Izberite pravilno barvo tal

Kot je velika izbira vrst parketa, je še večja izbira barv le-tega. V osnovi površinsko obdelavo parketa ločimo na oljeno, UV-oljeno in lakirano. Barvo parketa primarno določa vrsta lesa. Tako je hrast rumeno rjavkast, oreh temno rjav, tik rjavordeč, češnjev les rdeč itd. Poleg različnih drevesnih vrst obstajajo tudi različne vrste lakov in z njimi tudi različni odtenki. Večinoma velja naslednje: temen strop – svetla talna obloga in obratno – kadar delamo kontrast. Temna tla vizualno zmanjšajo prostor, svetla ga povečajo. Prostor s temnimi tlemi mora biti svetel, da ne deluje utesnjujoče. Pri svetli talni oblogi ni posebnosti. Barva tal je prav tako v tesni povezavi z barvo sten. Načeloma tudi tu velja pravilo kontrasta ali pa se držimo klasičnih belih sten. Veliko ljudi pravi, da k belim stenam pristaja vse. Načeloma se lahko kar strinjamo. Pazljivo izbirajte in kombinirajte stavbno pohištvo z notranjim premičnim pohištvom. Če bo vse enake barve, bo prostor lahko videti in občutiti monotono, dolgočasno. Poskusite se poigrati in kombinirajte dve, tri vrste barv. Toda pazite – s prevelikim številom različnih barv lahko dosežemo tudi negativen učinek počutja v prostoru. Dejstvo, ki se ga moramo zavedati, pa je, da ima vsak od nas svoj okus.

notranja.jpg

So možne vse barve?

Vse več strank s seboj v salon parketa prinese kos keramike, pohištva, RAL-lestvico beljenja sten itd., z željo poiskati ustrezno barvo parketa. Velikokrat kljub veliki izbiri naletimo na težavo, da stranka želi ravno tako barvo, ki je med eno in drugo vrsto parketa. Tu nastopi težava, ki pa jo v prihodnje želimo preprečiti z lastno površinsko obdelavo parketa. Najširša ponudba parketa je različno obdelan hrast. Lahko je naravne barve, belo, rjavo, sivo, itd. oljen/lakiran. Po novem smo se v podjetju Alpod odločili, da bomo strankam ponudili izbiro barv po naročilu. V prvi fazi gre za različne obdelave hrasta. Tako se lahko odločimo, ali bo naš parket gladek, torej brušen, ali bo krtačen (s poudarjenimi letnicami). Nato izberemo barvo olja. V osnovi lahko izbirate med vsaj 50 barvami. Zagotovo se najde tudi barva za vas. Tako lahko ustrežemo tudi stranki, ki prinese svoj vzorec, in se z barvo parketa približamo želenemu odtenku. Pri vsej tej barvni študiji moramo upoštevati dejstvo, da gre v primeru parketa za les, ki je naraven material in z izpostavitvijo sončni svetlobi kaj hitro spremeni začetno barvo. Tudi PVC in ostale talne obloge spremenijo barvo. Gre za naraven proces. Barva se intenzivneje spremeni v prvem mesecu po vgradnji, sprememba pa traja vsaj eno leto, odvisno od vrste lesa in količine svetlobe, ki osvetljuje vaša tla. Parket je v začetni fazi velikokrat drugačne barve kot vzorec, ki ste ga gledali v salonu. Tej vzorci so že nekaj časa izpostavljeni UV-žarkom. Tudi vaš parket bo sčasoma postal tak.