Vroče poletno sonce je lahko zelo nevarno za kožo, če niste ustrezno pripravljeni in zaščiteni s kremo pred ultravijoličnimi žarki. Izpostavljenost UV-žarkom je glavni vzrok za kožnega raka, ki je ena najpogostejših vrst rakavih obolenj. Kljub temu lahko še vedno uživate v toplini sonca, če z naslednjimi varnostnimi ukrepi zmanjšate možnosti za zdravstvene težave.

Prekomerna vročina

Ekstremne poletne temperature so nevarne za čisto vsakega posameznika, vendar pa so večjemu tveganju za razvoj bolezni, povezanimi s prekomerno vročino, še posebno nagnjeni majhni otroci, starejši od 65 let, tisti, ki trpijo zaradi bolezni srca, diabetesa in nizkega krvnega tlaka, predebeli ljudje in ne nazadnje posamezniki, ki so podhranjeni ali dehidrirani. Daljša izpostavljenost ekstremni vročini lahko povzroči različne bolezni, težave in celo smrt. Pozorni bodite na pravočasno prepoznavanje in preprečevanje telesnih znakov prekomernega sončenja in pregrevanja, kot so krči, omedlevanje, izčrpanost in vročinska kap.

prekomerna_vrocina.jpg

Varnost in voda

Plavanje v bazenu, obisk plaže in vožnja s čolnom so postale priljubljene poletne aktivnosti za ljudi vseh starosti. Čeprav so te aktivnosti zabavne in sproščujoče, pa lahko v trenutku postanejo smrtonosne, zato se morate zavedati vseh vprašanj v zvezi z varnostjo določene prostočasne dejavnosti. Če se na primer vozite s čolnom ali vodnim skuterjem, bi morali vedno imeti oblečen rešilni jopič, vsak čoln pa mora biti opremljen tudi z gasilnim aparatom in signalnimi raketami.

Ne glede na to, ali plavate v domačem bazenu ali v bazenu zraven hotela, plavalni bazeni v sebi skrivajo številne pasti, na primer prekomerne količine zdravju nevarnega klora. V primeru, da se za cel dan odpravljate na plažo ob morju, pa bodite pozorni na nepričakovano visoke valove in tokove, morske ježke in to, da si poiščete senco. Po drugi strani pa plavanje v jezeru predstavlja nevarnosti za zdravje zaradi bakterij v vodi ali možnih poškodb med potapljanjem v neznano plitvi vodi.

plavanje_v_jezeru.jpg

Drugi preventivni nasveti

Posebno pozornost v poletnih mesecih namenite tudi drugim stvarem. Zagotovite varnost, če uporabljate pirotehnične izdelke, poleg tega pa pazite, da vaš dom ali okolico hiše ne zajame požar, denimo med peko na žaru ali med uporabo ognjišč. Poskrbite za varnost na dvorišču in območju za hišo, kjer se igrajo otroci, ter pravočasno oskrbite pike insektov, čebel in os. Med nevihto ne uporabljajte telefonov, slušalk ali drugih električnih naprav, saj lahko strela potuje skozi žice in strese vsakogar, ki napravo uporablja, naprava pa tudi pregori.