Zakaj ne bi začeli z zunanjostjo? Navsezadnje je fasada prvo, kar vidijo vaši gostje pa tudi  mimoidoči in večina si na podlagi te podobe ustvari prvo mnenje o vas. Na podlagi fasade pa si mnogi v mislih naslikajo tudi notranjo opremo.

Začetek

Preden se odločite za prenovo zunanjosti, razmislite o barvah, teksturi in materialih ter o tem, kakšen vtis želite dati. Ne pozabiti upoštevati tudi potrebnega vzdrževanja. Če fasade niste prenavljali že vrsto let, vas bo verjetno presenetil raznolik izbor novih in zelo obstojnih materialov. Posezite po okolju prijaznih, a trajnih rešitvah in ob prenovi naredite še nekaj dobrega za naš planet. Seveda pa poskrbite, da bo vaša hiša še naprej videti privlačna. Ljudje namreč radi gledajo lepe stvari.

best_shade_for_exterior_house.jpg

Proračun

Koliko denarja ste predvideli za obnovo? Bo zadostoval za uresničitev vaših želja? Povprašajte strokovnjaka ali pa najemite arhitekta. Nikar se ne zaženite v projekt, če niste popolnoma prepričani, da ga boste lahko speljali do konca.

Usklajenost z okolico

Ko se odločate za fasado, poglejte naokoli. Eno je, da želite izstopati, drugo pa je razkazovati svoj slab okus. Fasada mora biti usklajena z okolico, notranja oprema pa s fasado. Kaj bi radi sporočili z njo? Udobje, povezanost z zunanjim prostorom, ustvarjalnost, tradicionalnost …? Po prenovi fasade nujno poskrbite še za vrt.

Majhna sprememba, velik učinek

Že samo z drugo barvo fasade bo vaš dom dobil povsem novo podobo. Če nimate dovolj denarja, da bi prepleskali celo fasado, prebarvajte (samo) okenske in vratne okvirje. Ne bojte se uporabiti več barv. Eno uporabite za fasado, z drugo pa obrobite okenske in vratne okvirje. Tako boste dodali nekaj osebne note, hiša pa ne bo več delovala tako pusto. Dodajte fasadi teksturo z uporabo kamna, opeke ali lesa.

fantastic_house_baetens_exterior_design.jpg

Materiali

Poskušajte uporabiti čim več okolju prijaznih in obstojnih materialov, ki potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Tako boste v novi fasadi dolgo uživali in vam je ne bo treba nenehno popravljati.

Kvaliteta pred kvantiteto

Pri prenovi ne glejte samo na ceno. Kupite kvalitetne izdelke, v katerih boste lahko uživali vrsto let.