Vzorčna hiša v Zgornjih Jaršah

Modulne gotove hiše češkega proizvajalca Freedomky v Sloveniji zastopa in prodaja podjetje GJF, d. o. o., iz Radomelj. Ravno te dni so v Zgornjih Jaršah na Puchovi ulici 5 (industrijska cona) postavili prvo vzorčno modulno hišo (http://www.gjf.si) Freedomky.

Koncept hiš Freedomky je sekundarno modularen, kar pomeni, da gre za rastočo hišo, ki raste glede na potrebe uporabnikov. Posamezne module sestavijo v tovarni, potem pa jih z vlačilcem pripeljejo na določeno mesto in postavijo na pripravljene pasovne nosilce, vbetonirane konzole ali betonske masivne temelje, mogoča pa je tudi postavitev na posebne nosilce, ki se le učvrstijo v zemljo. Uredijo priključke in vselitev je mogoča. Po potrebi in želji je potem mogoče dodajati tudi nove module in dodajati nove prostore. Temeljno vodilo pri proizvodnji modulnih hiš je racionalna in ekološka gradnja ob vrhunski tehnologiji obdelave in uporabi naravnih materialov, ki po postavitvi zagotavljajo tudi nizke obratovalne stroške.

Modul je zasnovan v osnovni dispoziciji, se ga pa lahko na zahtevo kupca prilagodi. Hiše so v osnovi v treh velikostih, in sicer N (16 m²), S (28 m²) in M (46 m²), in so zasnovane kot samostojne hiše od velikosti S naprej. V M udobno bivata dve osebi, lahko tudi štiri ... Večje enote se nato sestavljajo iz teh modulov, na primer M+S, M+M, M+N, mogoča pa je tudi izvedba drugega na drugim.

Modul M

Osnovni modul M je na primer dimenzij 4 x 11,5 x 3,25 m (š, d, v), težak pa je od 18 do 21 ton, kar je odvisno od notranje opreme. Uporabna površina enega modula je 37,5 m². Osnovna konstrukcija je izdelana iz lepljenih BSH in KVH nosilnih lesnih elementov, ki so povezani po švicarskem patentu z minimalno količino kovinskih spojnih veznih členov. Stene, tla in streha so izolirani z izolacijo iz lesnih vlaken. Fasada je iz vodoravnih lesenih letev, zračne ali zaprte konstrukcije. Okna so lesena in zunaj oblečena v aluminij. Streha je neprepustna za vodo, z odtokom in prevlečena z specialnim premazom za ravne strehe Sika Flex. Fasado in izolacijo je mogoče izbirati v dveh kvalitetah – top in klasik. Bivalni modul je opremljen z vso inštalacijo (voda, kanalizacija, elektrika) in popolnoma opremljeno kopalnico, vzorčni model v Sloveniji pa je kompletno opremljen in ima tudi kuhinjo z vsemi gospodinjskimi aparati. Poraba energije za ogrevanje je majhna. Tehnologijo ogrevanja se prilagodi željam kupca z uporabo toplotne črpalke, zaradi majhnosti prostora in dobre izolacije objekta pa so se kot najbolj racionalne in primerne izkazale IR sevalne plošče ali električni grelci.

Poleg standardnih rešitev Freedomky ponuja tudi širok nabor dodatne opreme, ki vključuje dele stavbnega pohištva (dvižno teraso, pergolo, sistem senčenja) ter tehnologijo ogrevanja in zračenja s celotno notranjo opremo. Ta je izdelana po meri s pohištvom in gospodinjskimi aparati.

Difuzno odprte stene

Pomembna podrobnost te, do narave prijazne hiše so difuzno odprte stene, ki so odporne tudi proti požaru. Omenili smo izolacijo iz lesenih vlaken Steico FLEX. Poleg tega, da gre za odličen izolacijski material, po zaslugi zaslugi katerega ima Freedomky nizke energetske zahteve, je izolacija odporna proti degradaciji in sesedanju, njena gostota pa ima pozitiven vpliv na tako imenovani fazni zamik in vpliva na toplotno ugodje v notranjosti hiše. Na fasadi modela, ki so ga postavili v Jaršah, so uporabljene letve iz sibirskega macesna, namesto pergole pa so namestili sončno jadro, kar je izjemno zanimiva, praktična in hkrati optično privlačna rešitev.

Osnovni modul M omogoča optimalno bivalno okolje za dve osebi. Sestavljajo ga vhod, osrednji dnevni prostor s kuhinjo, spalnica in kopalnica.

Velikost se sproti prilagaja

Industrijska gradnja teh hiš oziroma modulov zagotavlja resnično kontrolirane in popolnoma spoštovane standarde gradnje, prednosti modulnih hiš pa so preprosta postavitev, hitrost in tudi cena. S pomočjo teh hiš je možno tako rekoč čez noč, če odmislimo dobavni rok, na vrtu zgraditi dom za mlado družino, ki ga lahko pozneje po potrebi tudi povečamo. To je zagotovo bistveno bolj privlačna in učinkovita rešitev kot na primer urejanje podstrešnih prostorov za mlado družino, poleg tega pa je mogoče te objekte uporabljati kot družinske, kot počitniške hiše ali kot poslovne objekte. Predvsem pa je hiša zaradi zanimivega sistema zunanje fasade iz sibirskega macesna in oblikovanja zelo privlačna tudi na pogled in je v svoji osnovi prava hiša, ki jo lahko sproti nadgrajujemo in širimo. Po zaslugi modularnega sistema gradnje.