Arhitekt Takuya Tsuchida je hiši nadel ime Gnezdo, saj je želel, da bi se stanovalci v njem počutili, kot da živijo v gnezdu, hkrati pa ni želel, da bi bila takšna tudi njena oblika. V 320 kvadratnih metrov veliki hiši, ki jo oklepajo riževa polja, živita starša in en majhen otrok. Pri snovanju objekta je arhitekt dal prednost inovaciji, preprostosti in funkcionalnosti, saj jo je moral umestiti na ozko in dolgo zemljišče. Lep videz pa je postavil na stranski tir, saj je želel zajeti podobo okolice.

jap2.jpg

Tsuchida je stroške odvoza odvečne zemlje zmanjšal tako, da jo je nasul okoli hiše. Hišo od zunaj oklepa armiran beton, znotraj pa reciklirane iverne plošče. Oprema je zelo minimalistična, moderna in z industrijskim pridihom.

Dnevni prostori

Osrednji prostor sestavljajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba. V dnevni sobi, ki se drži kuhinje in jedilnice, s stropa visijo luči, nad kuhinjskim pultom pa samo gola žarnica, medtem ko je vsa oprema je čistih linij in v nevtralnih tonih. Miza in talne obloge so iz lesa v svetlo rjavi barvi. Kuhinja je bele barve, kuhinjski otok pa obdaja les.

jap5.jpg

Zahvaljujoč ogromnim drsnim vratom na ožjem delu stene in številnim manjšim linijam, razporejenim po daljši stranici hiše, ter nevtralnim svetlim barvam, je prostor zelo svetel. Namesto polic je arhitekt v stenah ustvaril manjše niše.

Spalnica

Tudi glavna spalnica je zelo minimalistično opremljena. V njej je samo postelja. Zasebnost klientoma nudi premična pregradna stena.

Dodatna dnevna soba

Dodatna dnevna soba je tradicionalno japonsko opremljena. Po tleh je položen tatami.

jap9.jpg

Kopalnica

Tudi kopalnica je tipično japonska. Japonci se namreč najprej dodobra umijejo pod tušem, šele nato pa stopijo v kad, napolnjeno z vročo vodo, ki mora ostati čista za naslednjo osebo, ki se potopi vanjo. Prostor je zelo minimalistično opremljen. S stropa visi gola žarnica. Stranišče splakuje voda, ki se z umivalnika steka neposredno v školjko.

Dvorišče

Dvorišče je na severozahodni strani hiše. Prekrito je z gramozem, potka pa je tlakovana s cementnimi ploščicami. Zaradi dreves ima dvorišče tudi prijetno senco.

Več fotografij te prikupne japonske hiške pa si oglejte tukaj.