Vztrajajo pri kakovosti

Razmere v gradbeništvu so se od osnutkov tega naselja leta 2006 do danes, kot je znano, bistveno poslabšale, kljub temu ali pa ravno zato pa v Eko Gradvestu vztrajajo pri kakovosti gradnje in uporabe do narave prijaznih gradbenih materialov in sistemov. Tako kot so si pot začrtali že na samem začetku. To pomeni, da gradijo kakovostne objekte z opeko, ki akumulira temperaturo okolja, ki jo v vseh letnih časih ohranja nadstandardna izolacija fasade, ter vgrajujejo leseno stavbno pohištvo z izolativnimi stekli, s čimer izpolnjujejo zahteve energetske varčnosti objektov.

Osnova za zimsko ogrevanje je zemeljski plin, so pa objekti zasnovani tako, da z že omenjeno zasteklitvijo izrabljajo optimalno lego z vidika sončne poti. Kritina s posebnim peščenim posipom poleti utiša hrup dežnih kapelj in pozimi zadržuje snežno oblogo. Vsi objekti so skratka kakovostno grajeni in energetsko varčni, kar je ob sedanjem dogajanju na trgu energentov še kako pomembno. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da je bodočim kupcem zajamčena dolga življenjska doba objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni nižje sprotne obratovalne stroške in nižje stroške investicijskega vzdrževanja.

Naložbena priložnost

Nakup stanovanja v tem naselju poleg kakovosti ponuja tudi ugodno dolgoročno naložbo, saj so razmeram na nepremičninskem trgu primerno znižali tudi cene enot (glej tabelo). Na voljo so stanovanja različnih površin – od 41,89 do 114,60 kvadratnega metra, v večstanovanjskih dvonadstropnih blokih (pritličje z atrijem, prvo nadstropje in nadstropje z mansardo). Tudi ta dograjujejo povpraševanju primerno, tako da lahko zainteresirani kupci, čeprav je naselje zamišljeno kot enotna celota, še vplivajo na nekatere gradbene zaključke (vključno z notranjo opremo, kar z naročilom podjetju za opravljeno storitev pomeni nižjo davčno stopnjo). Ker prek naselja ni drugih prevoznih poti, so le dostopne do posameznih objektov, je to kot nekakšen otok sredi prekrasne narave pod Krvavcem. Atrijska stanovanja lastnikom med drugim omogočajo tudi vrtičkarsko veselje, garsonjere manjših površin pa vstop mladih v novo kakovost življenja. (mf)